Miód to nie tylko lubiany produkt spożywczy, ale także niezwykle bogaty w składniki odżywcze i dobroczynne produkt. Jest produktem czystym zarówno pod względem biologicznym jak i chemicznym, ze względu na to, iż pszczoły zbierające nektar do produkcji miodu są owadami niezwykle podatnymi na zanieczyszczenia i giną zbierając zanieczyszczony nektar.
Miód jest cenionym produktem w kosmetyce, kuchni, medycynie i farmacji.
Krystalizacja miodu
Miód podczas przechowywania ulega naturalnej krystalizacji, świadczącej o jakości miodu. Miód skrystalizowany można doprowadzić do płynnej konsystencji poprzez podgrzanie go w wodzie (jednocześnie mieszając) do temperatury 42 stopnie. Pamiętajmy, żeby nigdy nie przegrzewać miodu, w przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
Jak sprawdzić czy miód jest naturalny czy sztuczny?
Rozpuść łyżkę miodu w szklance przegotowanej wody. Miód sztuczny będzie klarowny, naturalny zaś mętny. Poza tym naturalny miód lany tworzy stożek, sztuczny zaś dołek. Miód maturalny zawsze krystalizuje. Okres krystalizacji wynosi od 3 dni do kilku miesięcy.
Lepiej jest słodzić miodem niż cukrem
Cukier to 100% sacharozy.
W skład miodu wchodzą:
- cukry (m.in. glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza),
- aminokwasy (m.in. alanina, metionina, leucyna, glutamina, arginina)
- kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, winowy, bursztynowy)
- witaminy (B1, B2, B6, C, D, A, K, PP),
- enzymy (amylaza, katalaza, inwertaza, fosfataza),
- mikroelementy (żelazo, sod, potas, magnez, wapń, miedź, krzem, fosfor)
Właściwości miodu
Łyżka miodu to 65 kcal. Miód dzięki właściwością bakteriobójczym, łagodzącym i powlekającym bardzo dobrze wpływa na gardło, krtań, przełyk i żołądek. stosuje się go w schorzeniach układu moczowego, oddechowego, pokarmowego, nerwowego.
Miód można dawkować łyżeczką, lub rozpuścić 2 łyżki w szklance przegotowanej i ostudzonej wody i pozostawić pod przykryciem ok 12 godzin.
Miodu nie podaje się dzieciom poniżej 1 roku życia.
Przechowywanie miodu
Miód w celu zachowania jego cennych właściwości należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze od 6 do 10 stopni przez 3 lata.
Strona główna › Forum › Dlaczego lepiej słodzić miodem niż cukrem?
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja: M. 9 lata, 4 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.