Kokos i olej kokosowy

Kategoria: Żywienie Magazyn Jesieni wieku. Kokos i olej kokosowy.

Nazwa kokos pochodzi od hiszpańskiego słowa coco, co oznacza duch, widmo. Palmy kokosowe, osiągające wysokość 30m,  można spotkać wszędzie, gdzie panuje klimat tropikalny.

Kokos może być przechowywany bardzo długo o ile jego skorupa nie jest pęknięta, a wewnątrz znajduje się mleczko kokosowe (co możemy sprawdzić wstrząsając orzechem).

W celu rozłupania orzecha należy zrobić w nim dziurę i wylać do naczynia znajdującą się wewnątrz wodę (które nadaje się od razu do spożycia), a następnie owinąć szmatką i młotkiem rozłupać skorupę.

 Zdjęcie do artykułu Kokos i olej kokosowy magazynu Jesieni Wieku

Jakie właściwości posiada orzech kokosowy?

Kokos zawiera witaminy z grupy B (B2, B6) C i E oraz kwas foliowy, potas, sód, magnez, żelazo wapń, fosfor i cynk. Woda kokosowa (mleko kokosowe) ze względu na  zawartość elektrolitów może być wykorzystywana w biegunkach i wymiotach.

Sok z kokosa jest płynem sterylnym (do momenty otwarcia orzecha) i ma bardzo podobny skład do osocza ludzkiego. Dawniej używany był jako płyn do transfuzji, gdy brakowało krwi, a w postaci kroplówek jako płyn fizjologiczny nawadniający i uzupełniający elektrolity.

 Orzech po rozłupaniu można przetwarzać np. suszyć na wiórki kokosowe, płatki kokosowe lub zamrażać.Zdjęcie do artykułu Kokos magazynu Jesieni Wieku

Olej kokosowy

  • Z  miąższu orzechów palmy kokosowej otrzymuje się olej kokosowy (masło kokosowe).
  • Wykorzystywany jest on w kuchni oraz w kosmetyce i medycynie naturalnej.

W skład oleju wchodzą zarówno kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy laurynowy – około połowa zawartości, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy) jak i nienasycone (kwasy oleinowy, linolowy, linolenowy).

 

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy służy do smarowania pieczywa (zamiast masła) oraz do pieczenia i smażenia, ponieważ nie utlenia się i nie jełczeje, przez co jest odporny na działanie wysokich temperatur.

 

 Olej kokosowy stosowany jest w medycynie naturalnej i kosmetyce

Stosowany wewnętrznie:

  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Posiada działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
  • Poprawia profil lipidowy.
  • Wpływa pozytywnie na pracę mózgu.
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu otyłości i nadwagi.
  • Stosowany jest w leczeniu przeziębienia (posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe) oraz w leczeniu wrzodów żołądka, zaburzeń trawienia, w chorobie Crohna, cukrzycy, przeroście prostaty czy w osteoporozie.

 

Natomiast w postaci zewnętrznej olej kokosowy:

  • Łagodzi świąd i stany zapalne skóry.
  • Leczy drobne rany, egzemy i wysypki skórne, owrzodzenia i oparzenia,  grzybice stóp.
  • Nadaje się do leczenia trądziku.
  • Działa jako naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem  UV.
  • W preparatach stosowanych w zwalczaniu wszawicy głowowej zwiększa ich skuteczność.
  •  Dzięki zawartości przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia skóry, ujędrniając i uelastyczniając ją.
  • Dodatkowo nawilża skórę oraz włosy, zapobiegając ich wypadaniu i wzmacniając je
  • Pomaga w walce z łupieżem, przez co dodawany jest do szamponów przeciwłupieżowych.

 Na rynku jest wiele firm oferujących kosmetyki na bazie kokosa np. Ziaja z  serii kokosowej, AA sensitive nature spa czy kosmetyki do pielęgnacji włosów z firmy Joanna.

 

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj również:

Mięta

Zdjęcie do artykułu Mięta magazynu Jesieni Wieku

Kuna domowa

Zdjęcie do artykułu Kuna domowa magazynu Jesieni Wieku

Rower dla seniora

Zdjęcie do artykułu Rower dla seniora magazynu Jesieni Wieku