Nazwa kokos pochodzi od hiszpańskiego słowa coco, co oznacza duch, widmo. Palmy kokosowe, osiągające wysokość 30m, można spotkać wszędzie, gdzie panuje klimat tropikalny.
Kokos może być przechowywany bardzo długo o ile jego skorupa nie jest pęknięta, a wewnątrz znajduje się mleczko kokosowe (co możemy sprawdzić wstrząsając orzechem).
W celu rozłupania orzecha należy zrobić w nim dziurę i wylać do naczynia znajdującą się wewnątrz wodę (które nadaje się od razu do spożycia), a następnie owinąć szmatką i młotkiem rozłupać skorupę.
Jakie właściwości posiada orzech kokosowy?
Kokos zawiera witaminy z grupy B (B2, B6) C i E oraz kwas foliowy, potas, sód, magnez, żelazo wapń, fosfor i cynk. Woda kokosowa (mleko kokosowe) ze względu na zawartość elektrolitów może być wykorzystywana w biegunkach i wymiotach.
Sok z kokosa jest płynem sterylnym (do momenty otwarcia orzecha) i ma bardzo podobny skład do osocza ludzkiego. Dawniej używany był jako płyn do transfuzji, gdy brakowało krwi, a w postaci kroplówek jako płyn fizjologiczny nawadniający i uzupełniający elektrolity.
Orzech po rozłupaniu można przetwarzać np. suszyć na wiórki kokosowe, płatki kokosowe lub zamrażać.
Olej kokosowy
- Z miąższu orzechów palmy kokosowej otrzymuje się olej kokosowy (masło kokosowe).
- Wykorzystywany jest on w kuchni oraz w kosmetyce i medycynie naturalnej.
W skład oleju wchodzą zarówno kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy laurynowy – około połowa zawartości, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy) jak i nienasycone (kwasy oleinowy, linolowy, linolenowy).
Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy służy do smarowania pieczywa (zamiast masła) oraz do pieczenia i smażenia, ponieważ nie utlenia się i nie jełczeje, przez co jest odporny na działanie wysokich temperatur.
Olej kokosowy stosowany jest w medycynie naturalnej i kosmetyce
Stosowany wewnętrznie:
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Posiada działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
- Poprawia profil lipidowy.
- Wpływa pozytywnie na pracę mózgu.
- Przyspiesza spalanie tłuszczu, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu otyłości i nadwagi.
- Stosowany jest w leczeniu przeziębienia (posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe) oraz w leczeniu wrzodów żołądka, zaburzeń trawienia, w chorobie Crohna, cukrzycy, przeroście prostaty czy w osteoporozie.
Natomiast w postaci zewnętrznej olej kokosowy:
- Łagodzi świąd i stany zapalne skóry.
- Leczy drobne rany, egzemy i wysypki skórne, owrzodzenia i oparzenia, grzybice stóp.
- Nadaje się do leczenia trądziku.
- Działa jako naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem UV.
- W preparatach stosowanych w zwalczaniu wszawicy głowowej zwiększa ich skuteczność.
- Dzięki zawartości przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia skóry, ujędrniając i uelastyczniając ją.
- Dodatkowo nawilża skórę oraz włosy, zapobiegając ich wypadaniu i wzmacniając je
- Pomaga w walce z łupieżem, przez co dodawany jest do szamponów przeciwłupieżowych.
Na rynku jest wiele firm oferujących kosmetyki na bazie kokosa np. Ziaja z serii kokosowej, AA sensitive nature spa czy kosmetyki do pielęgnacji włosów z firmy Joanna.
Strona główna › Forum › Kokos i olej kokosowy
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja:
M. 8 lata, 9 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.