Witamina D – najnowsze doniesienia

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu witamina D magazynu Jesieni Wieku

Według najnowszych doniesień istnieją duże niedobory witaminy D w społeczeństwie, w różnych grupach wiekowych.
Wskaźnikiem oceniającym zaopatrzenie witaminy D jest stężenie tzw. 25-hydroksywitaminy D w surowicy (25-OHD). Optymalny poziom 25-hydroksywitaminy D 25-OHD wynosi:

  • u dzieci 20-60 ng/ml (50-150 mmol/l)
  • u dorosłych 30-80 ng/ml (75-200 mmol/l)

Niezbędna jest nie tylko odpowiednia ilość witaminy D w diecie, ale także wapnia i odpowiednia ilość ruchu na świeżym powietrzu. 
Źródłem witaminy D (tzw endogennym) jest regularna ekspozycja na słońce. Jednak stosowanie kremów z filtrem może ograniczyć syntezę pod wpływem promieniowania UVB witaminy D nawet do 90%. W naszej strefie geograficznej synteza witaminy D zachodzi od kwietnia do września. Warunkiem jest zapewnienie ekspozycji na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte przedramiona i częściowo nogi) w godzinach od 10 do 15, bez stosowania kremów z filtrem ochronnym, przez minimum 15 minut. Od października do marca skórna synteza witaminy D prawie nie występuje.
Jednakże należy rozważyć ryzyko wystąpienia raka skóry podczas ekspozycji na słońce w okresie lata.

Występowanie witaminy D

Witaminę D i wapń znajdziemy w mleku i jego przetworach i rybach. Czasami ilość w diecie jest niewystarczająca dlatego należy uzupełnić stosując odpowiednie preparaty kupione w aptece. Zawartość witaminy D w polskich produktach żywnościowych.*:

Przelicznik:

  • 40 IU = 1ug witaminy D
  • 1 ng/ml = 2,5 nmol/l 25(OH)D
  • Niedobory witaminy D

Niedobór witaminy D może wystąpić w przypadku: zbyt małej ekspozycji na słońce zbyt niskiej zawartości w diecie (niewłaściwej diecie) w tzw. zespole złego wchłaniania w zaburzeniach wątroby i nerek Niedobory witaminy D są przyczyną krzywicy, osteoporozy. Zwiększają ryzyko takich chorób jak cukrzyca typu I, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotworów jelita grubego, piersi, prostaty, chorób sercowo-naczyniowych.

Nadmiar witaminy D

Ponieważ witamina D gromadzi się w tkance tłuszczowej można doprowadzić do jej nadmiaru, co może skutkuje: wzrostem stężenia wapnia we krwi i jego odkładaniem w naczyniach krwionośnych zwiększeniem wydalania wapnia wraz z moczem, co prowadzi do kamicy nerkowej oraz wywołuje takie objawy jak: wymioty, nudności, jadłowstręt, bóle i zawroty głowy, zaburzenia pracy serca, zaburzenia psychiczne

Zalecenia witaminy D

Noworodki