GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów
Strona główna › Forum › Przepisy kulinarne sprzed wieku › GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów
Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja: Joanna Maria Nowicka 10 lata, 2 miesiące temu.
-
AutorWpisy
-
13 października 2014 o 13:41 #1180
Kapelusze grzyba nadziewane szpinakiem
Składniki:
kapelusze grzybów (które akurat zebraliśmy w lesie) lub pieczarek
szpinak
czosnek zmiażdżony
śmietanka, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Rozgrzewam na patelni oliwę i smażę kapelusze. Szpinak smażę na masełku, dodaję czosnek i śmietankę, doprawiam. Dodaję jajko i całość mieszam. Farszem nadziewam kapelusze i piekę 10-15 minut w 200 stopniach.
13 października 2014 o 13:50 #1181Tarta z kurczakiem i grzybami
Nadzienie do tarty:
składniki:
o,5 kg filetu z kurczaka pokrojonego w paseczki
2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler
suszone pomidory ok. 10 szt
1 cebulka pokrojona w plasterki
pokrojone w plasterki grzyby leśne
śmietanka, olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone w drobne paski warzywa dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka. Zalać wywarem z warzywami i dodać pomidory suszone. Osobno usmażyć na oliwie grzyby z cebulką i całość wymieszać. Dodać śmietanę i przyprawić.
14 października 2014 o 12:27 #1195Marynowane rydze
Składniki:
1kg rydzów
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, gorczyca, 4 łyżeczki soli
zalewa: 500ml wody, 250 ml octu, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zalewę przygotowuję przez ugotowanie w garnku wszystkich składników.
Grzyby oczyszczam, myję i gotuję z solą ok. 15 minut, następnie wkładam do słoika i dodaję przyprawy i uzupełniam gorącą zalewą.
Zakręcam słoiki i pasteryzuję.
16 października 2014 o 09:43 #1197Ciasto drożdżowe z kurkami
Składniki:
Ciasto: 20g drożdży, 2 szklanki mąki, niecała szklanka wody (przegotowanej i ostudzonej), szczypta soli i cukru
Farsz: 50 dg kurek, ser camembert, trochę czarnych oliwek, 10 pomidorków koktajlowych, łyżeczka masła, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokruszyć drożdże do miski, dodać 4 łyżki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Odstawić na 1 godzinę. Do zaczynu dodać resztę mąki i wody, sól. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Kurki umyć, usmażyć na maśle, doprawić.
Na blaszkę wykładam ciasto, na to kurki, ser, pomidorki (połówki) i piekę w 180 stopniach 40 minut. Na końcu polewam oliwą i posypuję bazylią.
21 października 2014 o 12:12 #1208Bułeczki faszerowane grzybami leśnymi
Farsz
Grzybki myję i kroję, następnie smażę na patelni z pokrojoną cebulką. Doprawiam solą i pieprzem.
Bułki:
Składniki: 2 jajka, 5dkg drożdży, pół kg mąki, szklanka mleka, 20dkg masła, szczypta soli i cukru
Sporządzam rozczyn z 5dkg drożdży, ok. pół szklanki mleka, 2 łyżek mąki i odrobiny cukru. Odstawiam w ciepłym miejscu.
Następnie dodaję 2 jajka, resztę mąki, szczyptę soli, pół szklanki mleka, masło (roztopione). Wyrabiam ciasto i odstawiam. Ciasto wałkuję, wycinam koła (z zewnątrz zwijam ciasto) i wkładam farsz.
Piekę ok. 20 min w 180 stopniach aż bułki się zarumienią i pod koniec posypuję startym serem.
4 listopada 2014 o 16:32 #1273Risotto z borowikami
Składniki:
ryż do risotto, 5 łyżek oliwy, 1 cebula biała, 2 ząbki czosnku, 1 l rosołu z kury, 1 łyżka masła, starty parmezan, świeże borowiki, pół szklanki białego wytrawnego wina, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie:
Borowiki ugotować w rosole. Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na patelni razem z borowikami.
Dodać ryż, wino, rosół i gotować aż woda odparuje. Przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu posypać parmezanem i pietruszką.
24 listopada 2014 o 10:18 #1316Gołąbki z borowikami i kaszą gryczaną
Składniki:
kapusta włoska, 50dkg mięsa mielonego, woreczek lub dwa kaszy gryczanej, borowiki (lub inne grzyby),
cebula, jajko, oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Grzyby pokrojone ugotować. Liście kapusty zalać wrzątkiem.
Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą, dodać jajko, przyprawy i nakładać na liście kapusty, po czym je zawinąć. Ułożyć w brytfannie i gotować do miękkości (około godziny).
Ja podaję polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
-
AutorWpisy
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.