GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Joanna Maria Nowicka 2 lata, 10 miesiące temu.

Wyświetlanie 7 wpisów: 1–7 (z 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #1180

    Anna M
    Senior

    Kapelusze grzyba nadziewane szpinakiem

    Składniki:

    kapelusze grzybów (które akurat zebraliśmy w lesie) lub pieczarek

    szpinak

    czosnek zmiażdżony

    śmietanka, sól, pieprz, oliwa

    Przygotowanie:

    Rozgrzewam na patelni oliwę i smażę kapelusze. Szpinak  smażę na masełku, dodaję czosnek i śmietankę, doprawiam. Dodaję jajko i całość mieszam. Farszem nadziewam kapelusze i piekę 10-15 minut w 200 stopniach.

     

     

     

    #1181

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Tarta z kurczakiem i grzybami

    Nadzienie do tarty:

    składniki:

    o,5 kg filetu z kurczaka pokrojonego w paseczki

    2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler

    suszone pomidory ok. 10 szt

    1 cebulka pokrojona w plasterki

    pokrojone w plasterki grzyby leśne

    śmietanka, olej, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Pokrojone w drobne paski warzywa dusić do miękkości.  Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka.  Zalać wywarem z warzywami i dodać pomidory suszone.  Osobno usmażyć na oliwie grzyby z cebulką i całość wymieszać. Dodać śmietanę i przyprawić.

    #1195

    Marynowane rydze

    Składniki:

    1kg rydzów

    ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, gorczyca, 4 łyżeczki soli

    zalewa: 500ml wody, 250 ml octu, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru

    Przygotowanie:

    Zalewę przygotowuję przez ugotowanie w garnku wszystkich składników.

    Grzyby oczyszczam, myję i gotuję z solą ok. 15 minut, następnie wkładam do słoika i dodaję przyprawy i uzupełniam gorącą zalewą.

    Zakręcam słoiki i pasteryzuję.

    #1197

    Anna M
    Senior

    Ciasto drożdżowe z kurkami

    Składniki:

    Ciasto: 20g drożdży, 2 szklanki mąki, niecała szklanka wody (przegotowanej i ostudzonej), szczypta soli i cukru

    Farsz: 50 dg kurek, ser camembert, trochę czarnych oliwek, 10 pomidorków koktajlowych,  łyżeczka masła, bazylia, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Pokruszyć drożdże do miski, dodać 4 łyżki wody, 1 łyżkę mąki i cukier. Odstawić na 1 godzinę.  Do zaczynu dodać resztę mąki i wody, sól. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

    Kurki umyć, usmażyć na maśle, doprawić.

    Na blaszkę wykładam ciasto, na to kurki, ser, pomidorki (połówki) i piekę w 180 stopniach 40 minut. Na końcu polewam oliwą i posypuję bazylią.

    #1208

    Anna M
    Senior

    Bułeczki faszerowane grzybami leśnymi

    Farsz

    Grzybki myję i kroję, następnie smażę na patelni z pokrojoną cebulką. Doprawiam solą i pieprzem.

    Bułki:

    Składniki: 2 jajka, 5dkg drożdży, pół kg mąki, szklanka mleka, 20dkg masła, szczypta soli i cukru

    Sporządzam rozczyn z 5dkg drożdży, ok. pół szklanki mleka, 2 łyżek mąki i odrobiny cukru. Odstawiam w ciepłym miejscu.

    Następnie dodaję 2 jajka, resztę mąki,  szczyptę soli, pół szklanki mleka, masło (roztopione). Wyrabiam ciasto i odstawiam. Ciasto wałkuję, wycinam koła (z zewnątrz zwijam ciasto) i wkładam farsz.

    Piekę ok. 20 min w 180 stopniach aż bułki się zarumienią i pod koniec posypuję startym serem.

    #1273

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Risotto z borowikami

    Składniki:

     

    ryż do risotto, 5  łyżek oliwy, 1 cebula biała, 2 ząbki czosnku, 1 l rosołu z kury, 1 łyżka masła, starty parmezan, świeże borowiki, pół szklanki białego wytrawnego wina, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Borowiki ugotować w rosole. Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na patelni razem z borowikami.

    Dodać ryż, wino, rosół i gotować aż woda odparuje. Przyprawić solą i pieprzem.

    Na talerzu posypać parmezanem i pietruszką.

     

     

     

     

     

     

    #1316

    Gołąbki z borowikami i kaszą gryczaną

    Składniki:

    kapusta włoska, 50dkg mięsa mielonego, woreczek lub dwa kaszy gryczanej, borowiki (lub inne grzyby),

    cebula, jajko, oliwa, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Grzyby pokrojone ugotować. Liście kapusty zalać wrzątkiem.

    Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą, dodać jajko, przyprawy i nakładać na liście kapusty, po czym je zawinąć. Ułożyć w brytfannie i  gotować do miękkości (około godziny).

    Ja podaję polane sosem pomidorowym lub grzybowym.

     

Wyświetlanie 7 wpisów: 1–7 (z 7)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.