Jabłka

Ten temat zawiera 7 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Michał Wawrzyn 2 lata, 11 miesiące temu.

Wyświetlanie 8 wpisów: 1–8 (z 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #918

    Skoro o jabłkach tak dużo się ostatnio mówi to może ktoś zna stare przepisy z jabłek?

     

    #919

    Ja poniżej podaję kilka z moich rodzinnych stron.

    Zupa z jabłek:

    Jabłka 4-5sztuk ugotować z cynamonem do miękkości, następnie przetrzeć. Dodać cukier, zagęścić mąką.

    Można zmodyfikować i dodać trochę gruszek (ale wtedy jabłka muszą być kwaśne)

     

     

    #922
    M.
    M.
    Moderator

    Jabłka suszone

    Jabłka kiszone (Jabłka kisi się z dodatkiem mąki żytniej lub z kapustą) – doskonały dodatek do surówek lub jako przekąska

    Trunki np. calvadosy ( wytrawne winiaki o charakterystycznym jabłkowym bukiecie)

    Musy jabłkowe, jabłka prażone,

    Konfitury jabłkowe – najlepiej z papierówek lub antonówek – gdy powstanie z nich gorący mus dodajemy jabłka twardsze (zimowe)

    #923
    M.
    M.
    Moderator

    Oczywiście domowe wypieki z jabłek:

    strucle, szarlotki, pleśniaki

     

    #970

    Anna M
    Senior

    Jabłko z kruszonką – szybko i tanio

     

    Składniki:<br /> jabłka, trochę rodzynek (wg. upodobania),

    opcjonalnie cynamon<br /><br /><br />Kruszonka:<br />masło, mąka, cukier

    <br />Rodzynki namoczyć.

    Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki pokroić na małe kawałki i włożyć do lodówki<br /><br />Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

    Naczynie żaroodporne  wysmarować masłem.

    Obrane jabłka pokroić na kawałki i rozłożyć. Na to posypać rodzynki (ewentualnie cynamon) i posypać kruszonką.<br />Piec ok 50 minut do złotego koloru (Jeśli się nie zarumieni na ostatnie 15 minut można zwiększyć temp do 190 stopni)

    Najlepsze jest na gorąco z bitą śmietaną lub lodami.

    Smacznego.

    #983

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Pieczone jabłka

    - najlepsza szara reneta

    Jabłka myję. Odcinam górę jabłka ( z ogonkiem)- nie wyrzucam jej, pozostawiam do przykrycia na czas pieczenia

    Wydrążam środek jabłka i wsypuję do niego cukier. Piekę do miękkości.

     

    #1091

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    MUS z JABŁEK

    Ja na zimę sporządzam mus z jabłek, który następnie wykorzystuję do pieczenia szarlotki.

    Jabłka obieram ze skórki, usuwam pestki i gotuję w garnku (z odrobiną wody) do miękkości. Dodaję cukier do smaku. Następnie przekładam do słoików, odwracam do góry dnem i wkładam do spiżarki.

     

    #1194

    Konfitura jabłkowo-aroniowa

    Składniki:

    1kg kwaśnych jabłek, 1,5kg aronii, 1kg cukru, goździki, cynamon

    Przygotowanie:

    Jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) dusić w garnku z cynamonem. Aronię zmiksować, dodać cukier i goździki.

    Całość wymieszać i gotować na małym ogniu ok pół godziny. Natychmiast przełożyć do słoików i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Wyświetlanie 8 wpisów: 1–8 (z 8)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.