KONFITURY, DŻEMY, POWIDŁA

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku KONFITURY, DŻEMY, POWIDŁA

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Joanna Maria Nowicka 9 lata, 10 miesiące temu.

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #1341

    Anna M
    Senior

    Zacznę od konfitury z jarzębiny, którą dodaję do mięs:

    Konfitura z jarzębiny

    składniki;

    1kg owoców jarzębiny

    1kg  miodu

    W garnku gotuję owoce z miodem na małym ogniu przez pół godziny.

    Następnie na noc odstawiam w chłodne miejsce i następnego dnia ponownie gotuję (aż owoce będą szkliste).

    Wkładam do słoików i pasteryzuję.

    #1345

    DŻEM Z PIGWY

    składniki:

    1 kg owoców pigwowca

    1 kg cukru

    2 szklanki wody

    Owoce obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kawałki.

    W garnku zagotowuję wodę z cukrem i dodaję owoce. Gotuję do otrzymania konsystencji dżemu.

    Przekładam do słoików.

    Dżem jest idealnym dodatkiem również do mięs. Ja go dodaję do żeberek.

    #1346

    Z pigwy robię też galaretkę. Jest ona idealnym dodatkiem do serów.

    GALARETKA Z PIGWY

    składniki;

    2kg pigwy, 1/2 szklanki wody, 1kg cukru

    Owoce obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kawałki. Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pół godziny. Następnie dodaję cukier i miksuję w blenderze.

    Przekładam do rondla i gotuję na małym ogniu  do godziny, bez przykrycia.

    Przekładam do prostokątnej formy i zostawiam do ostygnięcia.

     

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.