LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy

Ten temat zawiera 5 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Marcelina Nowak 2 lata, 9 miesiące temu.

Wyświetlanie 6 wpisów: 1–6 (z 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #1207

    Anna M
    Senior

    LIKIER BAZYLIOWY

    100g świeżej bazylii

    500 ml spirytusu

    500ml wody

    500g cukru

    skórka cytryny

    Bazylię i startą skórkę z cytryny zalewam spirytusem w dużym słoju, zamykam i odstawiam na 2 tygodnie. Po tym czasie w garnku gotuję wodę z cukrem i łączę ze spirytusem. Przecedzam.

    #1229

    NALEWKA Z OWOCÓW GŁOGU

    Składniki:

    1kg owoców głogu

    1 litr spirytusu

    3 szklanki cukru

    10 goździków

    Przygotowanie:

    Owoce myję i wsypuję do dużego słoja (lekko można je roztłuc). Zalewam spirytusem. Zamykam słoik i odstawiam na miesiąc, co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie zlewam alkohol.

    Po tym czasie w garnku zagotowuję cukier w dwóch szklankach wody i dodaję goździki. Mieszam z alkoholem i odstawiam na tydzień. Następnie przecedzam nalewkę i odstawiam na 6 miesięcy.

     

    #1342

    Anna M
    Senior

    NALEWKA Z MALIN

    1kg malin

    1 litr wodki

    1 kg cukru

    Maliny utarte z cukrem pozostawiam w słoiku na 2 dni w chłodnym miejscu.

    Dodaję wódkę,  mieszam i odstawiam na tydzień.

    Po tym czasie przecedzam całość. Przelewam do butelki i odstawiam na ok. 4 miesiące.

    #1343

    CYTRYNÓWKA czyli NALEWKA Z CYTRYN

    Składniki:

    skórka z trzech cytryn

    szklanka cukru

    pół litra wódki

    Sparzone i umyte cytryny obieram (bardzo cienko, bez białej części) ze skórki, którą następnie ścieram.

    Przekładam skórkę do słoika i zalewam wódką. Pozostawiam na 2 tygodnie.

    Po tym czasie przecedzam i dodaję cukier.

    Odstawiam nalewkę na 2 miesiące (mieszając od czasu do czasu).

    #1344

    PIGWÓWKA CZYLI NALEWKA Z PIGWY

    Składniki:

    2 kg pigwy (owoców)

    1litr wodki

    Umyte i pokrojone owoce zalewam alkoholem i odstawiam na miesiąc (wstrząsając od czasu do czasu).

    Następnie zlewam alkohol i dodaję do niego cukier. Odstawiam na miesiąc.

    Łączę obie części ze sobą. Odstawiam na kilka dni. Po tym czasie przelewam do butelek.

     

    #1366

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Dereniówka

    1kg niedojrzałych owoców derenia zalewam 1 litrem wódki. Do smaku dodaję odrobinę goździków i cynamon.

    Odstawiam na miesiąc, po czym przecedzam.

     

     

Wyświetlanie 6 wpisów: 1–6 (z 6)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.