malinowy likier

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja:  Michał Wawrzyn 3 lata, 2 miesiące temu.

Wyświetlanie 1 wpisu (z 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #997

    Malinowy likier sporządzany przez mojego dziadka.

    składniki:

    1 litr malin

    1 litr spirytusu

    0,5 kg miodu

    przyprawy: laska cynamonu, laska wanilii, kilka goździków, szczypta imbiru, szafranu i gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania:

    Maliny rozgniatam na miazgę i zostawiam na dobę.

    Do zagotowanej wody dodaję miód, dodaję przyprawy (przed dodaniem przypraw zbieram pianę).

    Na małym gazie dodaję maliny i chwilę jeszcze  gotuję.

    Do ciepłego wywaru dodaję spirytus, przesączam przez gazę do gąsiora. Odstawiam.

    Zlewam płyn znad osadu, wlewam do butelek i odstawiam w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

     

     

Wyświetlanie 1 wpisu (z 1)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.