Orzechy

Ten temat zawiera 12 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Joanna Maria Nowicka 10 lata, 2 miesiące temu.

Wyświetlanie 13 wpisów: 1–13 (z 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #1068

    Anna M
    Senior

    Jakie znacie przepisy na orzechy, zarówno włoskie jaki i laskowe.

    Poniżej podaję mój przepis na

    WŁOSKIE ORZECHY KANDYZOWANE

    składniki:

    1kg orzechów włoskich (połówki obrane), 2 szklanki cukru, około 10 łyżek mleka,  (opcjonalnie: laska wanilii i 3 łyżeczki cynamonu)

    przygotowanie:

    Orzechy piec w piekarniku (rozłożone na blaszce) w temp. 175 stopni przez ok. 10 minut (orzechy zrobią się brązowe).

    Pozostałe składniki wymieszać w garnku i gotować ok. 10 minut (miękka lepka masa).

    Namoczyć orzechy w mieszaninie i od razu oddzielić od siebie, następnie wysuszyć i włożyć do pojemnika (szczelnie zamknąć).

     

     

    #1094

    Orzechy włoskie z marcepanem

    Składniki:

    pół kilograma obranych orzechów włoskich w połówkach,

    pół kilograma ciemnego cukru, 100g marcepanu, 50 ml rumu, szklanka wody

    Przygotowanie:

    Zagotowuję wodę z cukrem, na końcu dodaję rum. Wałkiem rozgniatam marcepan, którym okładam orzechy (dwie połówki). Całość maczam w syropie. Odstawiam na parę godzin.

     

     

    #1124

    Orzechówka

    Składniki:

    ok 60-70 dag zielonych orzechów włoskich (zbierane pod koniec lipcu lub na początku czerwca)
    1 litr spirytusu
    500 ml wody
    50 dag cukru trzcinowego i 30 g cukru waniliowego
    7-8  goździków, szczypta gałki muszkatowej, szczypta cynamonu

    Przygotowanie:

    Orzechy po umyciu pokroić i przełożyć do dużego słoika, zalać spirytusem. Słoik zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować w garnku. Całość wymieszać, a następnie ostudzić i przesączyć przez gazę. Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.

     

    #1155

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Masło orzechowe

    składniki:

    300g orzechów włoskich

    4 łyżki miodu

    pół łyżeczki soli

    przygotowanie:

    Orzechy miksuję (nawet kilkanaście minut) z miodem aż zrobi się oleisty gładki krem.

     

     

     

    #1156

    Anna M
    Senior

    Tarta z orzechami włoskimi

    Potrzebujemy pół kg orzechów włoskich

    Ciasto:

    120g masła, 200 g mąki,  1 łyżka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki wymieszać, Przełożyć do formy ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

    Masa:

    200g cukru, 200g masła, 4 łyżki mąki, 4 łyżki mleka,

    Gotujemy składniki do utworzenia jednolitej masy.

    Masę wylewamy na spód, posypujemy orzechami i wkładamy do piekarnika na 30 minut 200stopni.

    #1161

    Przysmak z czarnych orzechów (do serów, mięs)

    składniki:

    1kg niedojrzałych orzechów (zebranych pod koniec czerwca),

    zalewa: laska wanilii, 1 litr wody, 1 kg cukru, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej,  3 ziarenka ziela angielskiego, 3 małe listki laurowe, 3 goździki,

    przygotowanie:

    Orzechy myję, nakłuwam kilka razy  igłą i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 2 tygodnie (wodę zmieniam codziennie)

    Po 2 tyg gotuję orzechy pół godziny i odcedzam.

    Przygotowuję zalewę (najpierw ją gotuję) z wody, cukru i przypraw i zalewam orzechy na 24h.  Zlewam płyn, dodaję pół szklanki cukru i zagotowuję. Ponownie zalewam orzechy i odstawiam na 24h (czynność ta wykonuję 3 razy-3dni).

    Po 3 dniach gotuję przez ok. 20 minut orzechy w zalewie i przekładam do słoików. Zamykam słoiki (od razu) i przechowuję w piwnicy do stycznia.

     

    #1162

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Przekąska z orzechów włoskich (idealna na przyjęcie gości)

    składniki

    orzechy włoskie (połówki), morele suszone, śliwki suszone, ser typu camembert, wykałaczki

    przygotowanie:

    Nadziewam na wykałaczki na zmianę (pokrojone w kawałki) owoc, ser, orzech

     

     

     

     

    #1163

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ciastka orzechowe (szybko i prosto)

    składniki:

    150g orzechów włoskim (drobno pokrojonych), 200g masła, 50g. cukru białego, 100g cukru brązowego, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, cynamonu, kardamonu i goździków (zmielonych)

    150g mąki, 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,

    przygotowanie:

    Masło (zimne) miksuję z przyprawami. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i orzechy (ewentualnie mleko-jeśli ciasto jest za suche). Całość mieszam.

    Na blaszce wykładam kulki ciasta, do każdego dodaję połówkę orzecha i  piekę ok 10 minut w 180stopniach.

    #1165

    Anna M
    Senior

    Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi

    składniki:

    pieczarki (duże),

    farsz: posiekana drobno cebula, drobno pokrojone orzechy włoskie, bułka tarta,  śmietana, sól, pieprz

    olej

    przygotowanie:

    Odkrawam z pieczarek trzonek i kroję w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulkę i pieczarki. Farsz mieszam z bułką tartą,  śmietanką, doprawiam i nadziewam nim grzyby. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20minut.

    Podaję z tostami, które polewam oliwą i obsypuję natką pietruszki.

    #1175

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Pieczeń mięsna z orzechami

    składniki:

    ok. 1kg. wołowiny (zmielonej)

    2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 2 pomidory (obrane ze skórki),

    200g orzechów włoskich,  1 jajko, zioła (natka pietruszki, zioła prowansalskie)

    Przygotowanie;

    Na patelnię wlewam oliwę i smażę pokrojoną w kawałki cebulę,  dodaję czosnek (rozgnieciony).

    Mięso mieszam z cebulą i czosnkiem, pozostałymi warzywami (pokrojonymi w kostkę), ziołami i jajkiem.

    Wkładam do formy i piekę w 180 stopniach ok 1h.

     

    #1203

    Kurczak w orzechowej panierce

    Składniki:

    duża pierś z kurczaka

    panierka: pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (i zarumienionych na patelni), bułka tarta, starty parmezan (po 2-3 łyżki), sól, pieprz, jajko

    Przygotowanie:

    Piersi pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w panierce i smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni.

     

    Można podawać jako przekąska lub z ziemniakami i surówką do obiadu.

    #1204

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i serem pleśniowym

    składniki:

    chleb tostowy, orzechy włoskie, miód, gruszka,  ser pleśniowy, masło, rukola

    Przygotowanie:

    W tosterze upiec chleb. Na patelni rozgrzać rozdrobnione orzechy, wymieszać z miodem. Gruszkę pokroić w kawałki i zarumienić na patelni.

    Układać wszystkie składniki, na koniec posypać orzechami i rukolą.

     

    #1272

    Pesto z orzechami włoskimi

    Składniki:

    pęczek świeżej  bazylii, pół pęczka pietruszki, duża garść orzechów włoskich, <br />

     

    2 łyżki kaparów, parmezan, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, mała łyżka masła

     

    Przygotowanie:

    Drobno siekam czosnek, orzechy, kapary, bazylię,pietruszkę. Dodaję masło i oliwę, na końcu parmezan. Podaję z makaronem pełnoziarnistym.

     

     

     

     

Wyświetlanie 13 wpisów: 1–13 (z 13)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.