Orzechy
Strona główna › Forum › Przepisy kulinarne sprzed wieku › Orzechy
Ten temat zawiera 12 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja: Joanna Maria Nowicka 10 lata, 2 miesiące temu.
-
AutorWpisy
-
22 września 2014 o 12:41 #1068
Jakie znacie przepisy na orzechy, zarówno włoskie jaki i laskowe.
Poniżej podaję mój przepis na
WŁOSKIE ORZECHY KANDYZOWANE
składniki:
1kg orzechów włoskich (połówki obrane), 2 szklanki cukru, około 10 łyżek mleka, (opcjonalnie: laska wanilii i 3 łyżeczki cynamonu)
przygotowanie:
Orzechy piec w piekarniku (rozłożone na blaszce) w temp. 175 stopni przez ok. 10 minut (orzechy zrobią się brązowe).
Pozostałe składniki wymieszać w garnku i gotować ok. 10 minut (miękka lepka masa).
Namoczyć orzechy w mieszaninie i od razu oddzielić od siebie, następnie wysuszyć i włożyć do pojemnika (szczelnie zamknąć).
23 września 2014 o 11:55 #1094Orzechy włoskie z marcepanem
Składniki:
pół kilograma obranych orzechów włoskich w połówkach,
pół kilograma ciemnego cukru, 100g marcepanu, 50 ml rumu, szklanka wody
Przygotowanie:
Zagotowuję wodę z cukrem, na końcu dodaję rum. Wałkiem rozgniatam marcepan, którym okładam orzechy (dwie połówki). Całość maczam w syropie. Odstawiam na parę godzin.
3 października 2014 o 11:19 #1124Orzechówka
Składniki:
ok 60-70 dag zielonych orzechów włoskich (zbierane pod koniec lipcu lub na początku czerwca)1 litr spirytusu500 ml wody50 dag cukru trzcinowego i 30 g cukru waniliowego7-8 goździków, szczypta gałki muszkatowej, szczypta cynamonuPrzygotowanie:
Orzechy po umyciu pokroić i przełożyć do dużego słoika, zalać spirytusem. Słoik zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować w garnku. Całość wymieszać, a następnie ostudzić i przesączyć przez gazę. Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.
6 października 2014 o 13:55 #1155Masło orzechowe
składniki:
300g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
pół łyżeczki soli
przygotowanie:
Orzechy miksuję (nawet kilkanaście minut) z miodem aż zrobi się oleisty gładki krem.
6 października 2014 o 14:12 #1156Tarta z orzechami włoskimi
Potrzebujemy pół kg orzechów włoskich
Ciasto:
120g masła, 200 g mąki, 1 łyżka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki wymieszać, Przełożyć do formy ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Masa:
200g cukru, 200g masła, 4 łyżki mąki, 4 łyżki mleka,
Gotujemy składniki do utworzenia jednolitej masy.
Masę wylewamy na spód, posypujemy orzechami i wkładamy do piekarnika na 30 minut 200stopni.
7 października 2014 o 14:24 #1161Przysmak z czarnych orzechów (do serów, mięs)
składniki:
1kg niedojrzałych orzechów (zebranych pod koniec czerwca),
zalewa: laska wanilii, 1 litr wody, 1 kg cukru, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 małe listki laurowe, 3 goździki,
przygotowanie:
Orzechy myję, nakłuwam kilka razy igłą i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 2 tygodnie (wodę zmieniam codziennie)
Po 2 tyg gotuję orzechy pół godziny i odcedzam.
Przygotowuję zalewę (najpierw ją gotuję) z wody, cukru i przypraw i zalewam orzechy na 24h. Zlewam płyn, dodaję pół szklanki cukru i zagotowuję. Ponownie zalewam orzechy i odstawiam na 24h (czynność ta wykonuję 3 razy-3dni).
Po 3 dniach gotuję przez ok. 20 minut orzechy w zalewie i przekładam do słoików. Zamykam słoiki (od razu) i przechowuję w piwnicy do stycznia.
7 października 2014 o 14:31 #1162Przekąska z orzechów włoskich (idealna na przyjęcie gości)
składniki
orzechy włoskie (połówki), morele suszone, śliwki suszone, ser typu camembert, wykałaczki
przygotowanie:
Nadziewam na wykałaczki na zmianę (pokrojone w kawałki) owoc, ser, orzech
7 października 2014 o 14:37 #1163Ciastka orzechowe (szybko i prosto)
składniki:
150g orzechów włoskim (drobno pokrojonych), 200g masła, 50g. cukru białego, 100g cukru brązowego, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, cynamonu, kardamonu i goździków (zmielonych)
150g mąki, 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
przygotowanie:
Masło (zimne) miksuję z przyprawami. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i orzechy (ewentualnie mleko-jeśli ciasto jest za suche). Całość mieszam.
Na blaszce wykładam kulki ciasta, do każdego dodaję połówkę orzecha i piekę ok 10 minut w 180stopniach.
8 października 2014 o 11:29 #1165Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
składniki:
pieczarki (duże),
farsz: posiekana drobno cebula, drobno pokrojone orzechy włoskie, bułka tarta, śmietana, sól, pieprz
olej
przygotowanie:
Odkrawam z pieczarek trzonek i kroję w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulkę i pieczarki. Farsz mieszam z bułką tartą, śmietanką, doprawiam i nadziewam nim grzyby. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20minut.
Podaję z tostami, które polewam oliwą i obsypuję natką pietruszki.
10 października 2014 o 10:38 #1175Pieczeń mięsna z orzechami
składniki:
ok. 1kg. wołowiny (zmielonej)
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 2 pomidory (obrane ze skórki),
200g orzechów włoskich, 1 jajko, zioła (natka pietruszki, zioła prowansalskie)
Przygotowanie;
Na patelnię wlewam oliwę i smażę pokrojoną w kawałki cebulę, dodaję czosnek (rozgnieciony).
Mięso mieszam z cebulą i czosnkiem, pozostałymi warzywami (pokrojonymi w kostkę), ziołami i jajkiem.
Wkładam do formy i piekę w 180 stopniach ok 1h.
17 października 2014 o 10:35 #1203Kurczak w orzechowej panierce
Składniki:
duża pierś z kurczaka
panierka: pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (i zarumienionych na patelni), bułka tarta, starty parmezan (po 2-3 łyżki), sól, pieprz, jajko
Przygotowanie:
Piersi pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w panierce i smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni.
Można podawać jako przekąska lub z ziemniakami i surówką do obiadu.
17 października 2014 o 10:42 #1204Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i serem pleśniowym
składniki:
chleb tostowy, orzechy włoskie, miód, gruszka, ser pleśniowy, masło, rukola
Przygotowanie:
W tosterze upiec chleb. Na patelni rozgrzać rozdrobnione orzechy, wymieszać z miodem. Gruszkę pokroić w kawałki i zarumienić na patelni.
Układać wszystkie składniki, na koniec posypać orzechami i rukolą.
3 listopada 2014 o 10:27 #1272Pesto z orzechami włoskimi
Składniki:
pęczek świeżej bazylii, pół pęczka pietruszki, duża garść orzechów włoskich, <br />
2 łyżki kaparów, parmezan, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, mała łyżka masła
Przygotowanie:
Drobno siekam czosnek, orzechy, kapary, bazylię,pietruszkę. Dodaję masło i oliwę, na końcu parmezan. Podaję z makaronem pełnoziarnistym.
-
AutorWpisy
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.