Parzenie kawy i herbaty

Strona główna Forum Życie codzienne i porady pani domu Parzenie kawy i herbaty

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Marcelina Nowak 9 lata, 10 miesiące temu.

Wyświetlanie 4 wpisów: 1–4 (z 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #1063

    W jaki sposób zaparzyć kawę i herbatę tak, żeby zachować aromat i wydobyć smak?

    #1097

    Anna M
    Senior

    Parzenie kawy:

    Nigdy nie zalewam kawy wrzącą wodą lecz gorącą.

    Do parzenia kawy używam dobrej jakości wody, najlepiej źródlanej.

    Jeśli przygotowuję kawę z mlekiem najpierw wlewam mleko, a potem dodaję kawę.

    Zawsze podaję kawę w porcelanowych filiżankach.

    #1271

    Parzenie herbaty

    Herbatę czarną zaparzam 5 minut we wrzątku (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do dwóch razy.

    Herbatę zieloną zaparzam 4 minuty w temperaturze ok. 75 stopni  (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do czterech razy.

    Herbatę białą zaparzam 10 minut w temperaturze ok. 70 stopni  (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do pięciu razy.

    #1318

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    KAWA Z ZAPARZACZA – KAWIARKI

    Ja najczęściej parzę kawę w zaparzaczu – kawiarce, którą stawiam na kuchenkę gazową.

    Najważniejsze jest dobre przygotowanie kawy. Do sitka należy wsypać świeżo, dość grubo  zmieloną kawę (ponieważ jak będzie za mocno zmielona to kawa nie wyjdzie), wsypać tyle kawy ile wejdzie do sitka, ale jej nie ugniatać.

    Kawę nalewam do filiżanki, do której wcześniej wlewam mleko.

     

     

     

Wyświetlanie 4 wpisów: 1–4 (z 4)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.