PRZEPISY NA DANIA Z ZIEMNIAKA

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku PRZEPISY NA DANIA Z ZIEMNIAKA

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Marcelina Nowak 3 lata temu.

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #1249

    Ponieważ ziemniak niemal codziennie gościna polskich stołach zacznę od najprostszego przepisu na:

    PLACKI ZIEMNIACZANE

    Składniki:

    6 ziemniaków

    1 cebula

    jajko, mąka, sól, olej do smażenia

    Przygotowanie:

    Ścieram na tarce obrane ziemniaki i cebulę, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Na patelnie rozgrzewam olej i smażę do zarumienienia.

    Podaję na słodko z cukrem (i z jogurtem naturalnym) lub na ostro z gulaszem po węgiersku (na wierzch wkładam małą łyżeczkę śmietany) i kwaszoną ugotowaną kapustą.

    #1250

    KISZKA ZIEMNIACZANA

    Składniki:

    oczyszczone jelito ok. pół kg

    wędzony boczek 25dkg, odrobina słoniny

    ziemniaki 2,5 kg

    cebula 2 szt.

    jaja 3 szt

    sól, pieprz, rozmaryn

    Przygotowanie:

     Boczek i słoninę pokrojone w kostkę  smażę.

    Ziemniaki i cebulę ścieram. Dodaję  skwarki, boczek, jaja i przyprawy i mieszam.

    Jelito napełniam (nie do pełna) masą, związuję sznurkiem, przekłuwam wykałaczką i piekę w 170 stopniach ok 1,5 godziny.

     

    #1263

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    BABKA ZIEMNIACZANA

    SKŁADNIKI:

    2 kg ziemniaków, 25dkg wędlin (kiełbasa, boczek), 2 cebule, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, ew. majeranek i czosnek

    PRZYGOTOWANIE:

    Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę wędliny i cebulę.

    Ziemniaki ścieram, dodaję jajko, mąkę i przyprawy oraz łączę z resztą składników.

    Całość przekładam do formy i piekę w 180 stopniach około 1,5 godziny.

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.