PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY
Strona główna › Forum › Przepisy kulinarne sprzed wieku › PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY
Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 3 głosy. Ostatnia aktualizacja: Anna M 10 lata, 3 miesiące temu.
-
AutorWpisy
-
24 września 2014 o 10:13 #1096
Mój przepis na
BARSZCZ UKRAIŃSKI
składniki:
mięso rosołowe (ja używam wołowego)
6 buraków średniej wielkości
biała fasola (namoczona dzień wcześniej, następnie ugotowana do miękkości)
3 marchewki, 2 małe pietruszki, mały seler, 1 mały por
kapusta biała (ćwierć główki małej)
5 średnich ziemniaków
5 łyżek przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów
5 suszonych grzybków
3 łyżki soku z cytryny
5 ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, koperek
śmietanka i jajko ugotowane na twardo,
sól, pieprz, cukier
przygotowanie:
Ugotować wywar z mięsa, grzybów, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodać warzywa starte na grubej tarce, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, startą kapustę i gotować. Dodać ugotowaną fasolę, przyprawy. Na końcu dodać śmietankę i jajko ugotowane na twardo.
26 września 2014 o 13:28 #1100Ja ugotowałam wersję barszczu ukraińskiego bez mięsa. Jest PRZEPYSZNA. POLECAM !!!
2 października 2014 o 11:38 #1121Po prostu rewelacja. Smakuje jak w dobrej restauracji na Ukrainie.
3 października 2014 o 11:53 #1127ZUPA ŻUR ŚLĄSKI (przepis wg. mojej mamy)
Najpierw sporządzam zakwas domowy:
zakwas domowy
Składniki na zakwas:
szklanka żytniej mąki, litr przegotowanej zimnej wody, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Raz dziennie wymieszać drewnianą łyżka. Zakwas posiada charakterystyczny zapach.
Zakwas można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce ok. miesiąca. W przypadku sporządzania nowego zakwasu dodaję do niego 3-4 łyżki „starego” zakwasu.
żur śląski
Składniki:
Zakwas, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, seler, pietruszka, 1 cebula, pół czosnku, 2 sztuki suszonych grzybów
kiełbasa biała (dobra), duży plaster boczku wędzonego, jajko ugotowanie na twardo
sól, pieprz, majeranek, śmietana
Przygotowanie:
1. Przygotowuję wywar z warzyw i grzybów suszonych.
2. Na patelni smażę boczek,pokrojoną cebulkę i dodaję do wywaru.
3. Dodaję kiełbasę, wyciśnięty czosnek.
4. Wlewam zakwas. Na końcu majeranek.
Zupa najlepsza jest następnego dnia. Do każdego talerza dodaję połówkę jajka ugotowanego na twardo, kawałek kiełbaski i łyżkę śmietanki (wcześniej zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu).
SMACZNEGO!!!
13 października 2014 o 13:29 #1178Zupa krem z dyni
składniki :
dynia (miąższ), marchewka, pietruszka, seler, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, puszka mleka kokosowego
przygotowanie:
Gotuję w garnku miąższ z dyni z warzywami. Dodaję przeciśnięty czosnek i imbir. Całość po ugotowaniu blenduję i dodaję mleko kokosowe. Posypuję pestkami dyni już w miseczkach.
-
AutorWpisy
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.