PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 3 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Anna M 3 lata, 1 miesiąc temu.

Wyświetlanie 5 wpisów: 1–5 (z 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #1096

    Anna M
    Senior

    Mój przepis na

    BARSZCZ UKRAIŃSKI

    składniki:

    mięso rosołowe (ja używam wołowego)

    6 buraków średniej wielkości

    biała fasola (namoczona dzień wcześniej, następnie ugotowana do miękkości)

    3 marchewki, 2 małe pietruszki,  mały seler, 1 mały por

    kapusta biała (ćwierć główki małej)

    5 średnich ziemniaków

    5 łyżek przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów

    5 suszonych grzybków

    3 łyżki soku z cytryny

    5 ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, koperek

    śmietanka i jajko ugotowane na twardo,

    sól, pieprz, cukier

    przygotowanie:

    Ugotować wywar z mięsa, grzybów, liścia laurowego i ziela angielskiego.  Dodać warzywa starte na grubej tarce, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, startą kapustę i gotować. Dodać ugotowaną fasolę, przyprawy. Na końcu dodać śmietankę i jajko ugotowane na twardo.

     

    #1100

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ja ugotowałam wersję barszczu ukraińskiego bez mięsa. Jest PRZEPYSZNA. POLECAM !!!

    #1121

    Po prostu rewelacja. Smakuje jak w dobrej restauracji na Ukrainie.

    #1127

     ZUPA ŻUR ŚLĄSKI (przepis wg. mojej mamy)

    Najpierw sporządzam zakwas domowy:

    zakwas domowy

    Składniki na zakwas:

    szklanka żytniej mąki, litr przegotowanej zimnej wody, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki zmieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Raz dziennie wymieszać drewnianą łyżka. Zakwas posiada charakterystyczny zapach.

    Zakwas można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce ok. miesiąca. W przypadku sporządzania nowego zakwasu dodaję do niego 3-4 łyżki „starego” zakwasu.

     

    żur śląski

    Składniki:

    Zakwas, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, seler, pietruszka, 1 cebula, pół czosnku, 2 sztuki suszonych grzybów

    kiełbasa biała (dobra), duży plaster boczku wędzonego, jajko ugotowanie na twardo

    sól, pieprz, majeranek, śmietana

    Przygotowanie:

    1. Przygotowuję wywar z warzyw i grzybów suszonych.

    2. Na patelni smażę boczek,pokrojoną cebulkę i dodaję do wywaru.

    3. Dodaję kiełbasę, wyciśnięty czosnek.

    4. Wlewam zakwas. Na końcu majeranek.

    Zupa najlepsza jest następnego dnia. Do każdego talerza dodaję połówkę jajka ugotowanego na twardo, kawałek kiełbaski i łyżkę śmietanki (wcześniej zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem,  odrobiną soli i pieprzu).

    SMACZNEGO!!!

     

    #1178

    Anna M
    Senior

    Zupa krem z dyni

    składniki :

    dynia (miąższ), marchewka, pietruszka, seler, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, puszka mleka kokosowego

    przygotowanie:

    Gotuję w garnku miąższ  z dyni z warzywami. Dodaję przeciśnięty czosnek i imbir. Całość po ugotowaniu blenduję i dodaję mleko kokosowe. Posypuję pestkami dyni już w miseczkach.

Wyświetlanie 5 wpisów: 1–5 (z 5)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.