Przepisy z dyni

Ten temat zawiera 8 odpowiedzi, ma 3 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Michał Wawrzyn 2 lata, 9 miesiące temu.

Wyświetlanie 9 wpisów: 1–9 (z 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #1055

    Anna M
    Senior

    co można zrobić z dyni?

     

     

    #1056

    Anna M
    Senior

    Oczywiście oprócz lampionów.

    #1059

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Zupa krem z dyni

    Składniki: Dynia pokrojona w kostkę, 2 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego korzenia z imbiru, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowe, garść posiekanej kolendry lub pietruszki, śmietanka do smaku, bulion warzywny, opcjonalnie 3 łyżki soku z pomarańczy

    Przygotowanie: Warzywa drobno posiekać, zeszklić cebulkę na maśle i dodać dynię, marchewkę i imbir. Podsmażyć, a następnie dodać bulion i gotować ok 15-20minut. Całość zmiksować, dodać śmietankę, doprawić przyprawami i posypać kolendrą lub natką.

     

     

    #1069

    Anna M
    Senior

    Ciasto z dyni mojej ciotki

    składniki:

    250-300g musu z dyni, 1,5 szklanki mąki (pszennej), 200g masła, 1 szklanka cukru, 3 jajka,

    skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy (1 paczka)

    przygotowanie:

    1. roztopić masło, dodać cukier i cukier waniliowy

    2. do masy dodać mus z dyni, skórkę z pomarańczy i odstawić.

    3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodawać do masy (stopniowo)

    4. Dodać do masy ubite białka i całość wymieszać

    5. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach.

    6. Na ciasto polać cukier puder lub czekoladę.

     

    #1070

    Anna M
    Senior

    Mus z dyni

    (do cist, deserów)

    Sposób 1 (najprostszy sposób)

    1 kg dyni, ok 100ml wody

    Dynię (bez skórki i pestek) ścieram na tarce lub drobno kroję. Gotuję z wodą będzie miękka, następnie miksuję i od razu przekładam do słoików. Odwracam do góry dnem

    Sposób 2 (z pieczeniem)

    2 duże kawałki dyni ze skórką odwrócone skórką do dołu (bez pestek) wkładam do piekarnika i piekę 45 minut w 190 stopniach. Wyjmuję miąższ. Miksuję i przekładam do słoików.

    #1125

    Placki dyniowe

    Zetrzeć miąższ na tarce (grube oczka), dodać mąkę, jajko i wymieszać. Smażyć na patelni.

    Można je jeść na ostro np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

    lub na słodko np. z miodem

    #1126

    Puree z dyni

    Puree dodaję jako farsz do naleśników lub pierogów.

    Puree przygotowuję podobnie jak Anna M sporządza mus (powyżej przepis), dodatkowo gotowy mus przecieram przez sitko lub gazę.
    #1179

    Anna M
    Senior

    Peeling z dyni (na suchą skórę)

    1/2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni (miąższu)

    1/2 szklanki cukru

    1 łyżka oliwy z oliwek

    szczypta imbiru i cynamonu.

    Całość mieszam w miseczce, a następnie nakładam na skórę (np. stopy, łokcie) i wcieram. Całość spłukuję.

    #1193

    Frytki z dyni

    zdrowa i pyszna przekąska

    Składniki:

    500 g miąższu dyni,  1 cebula, 2 łyżeczki curry, szczypta soli, mąka

    Przygotowanie:

    Dynię i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę i przyprawy i wymieszać. Smażyć na oleju na patelni.

     

Wyświetlanie 9 wpisów: 1–9 (z 9)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.