Surówki – dodatki do obiadu

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku Surówki – dodatki do obiadu

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 3 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Michał Wawrzyn 3 lata, 1 miesiąc temu.

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #1182

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Surówka z modrej kapusty

    Składniki:

    pół główki czerwonej kapusty

    serek typu ricotta

    orzechy włoskie

    ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód

    Przygotowanie:

    Do poszatkowanej kapusty dodaję pozostałe składniki. Przed podaniem zostawiam na ok 1h.

    #1198

    Anna M
    Senior

    Surówka z selera

    Składniki: 0,5 kg selera, 250g marchewki, 2 jabłka, orzechy włoskie (posiekane),

    Sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, łyżka octu winnego, trochę musztardy, sól, pieprz biały

    Przygotowanie: Składniki sosu mieszam.  Seler, marchew i jabłko obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Dodaję orzechy, sos, odstawiam na pół godziny i podaję.

     

    #1202

    Surówka z porem i rodzynkami

    Składniki: 1 por, rodzynki, 1 jabłko (najlepiej szara reneta), jogurt naturalny, sól, pieprz,  1 łyżka soku z cytryny

    Przygotowanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rodzynki (namoczone wcześniej) i pozostałe składniki.

Wyświetlanie 3 wpisów: 1–3 (z 3)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.