szparagi – przepisy

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku szparagi – przepisy

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 4 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Anna M 10 lata, 6 miesiące temu.

Wyświetlanie 5 wpisów: 1–5 (z 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #1018
    M.
    M.
    Moderator

     

    Zacznę od opisu w jaki sposób przygotować szparagi.

     

    W sklepach można kupić szparagi białe i zielone. Należy odciąć twardą końcówkę (nawet do 1/3 długości). Białe szparagi obieramy, zielone nie. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej się wody wkładamy szparagi w pozycji stojącej, można związać je sznurkiem, żeby się nie przewracały. Główki ponieważ są najdelikatniejsze (i najlepszą częścią szparaga) powinny wystawać ponad wodę. Garnek przykrywany i gotujemy około 15-20 minut. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie.

     

    #1019

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

     

    Szparagi z naleśnikami.

     

     

     

    Składniki:

     

    szparagi białe lub zielone (według upodobań)

     

    naleśniki: mąka, woda, mleko, jajko, szczypta soli

     

    jogurt naturalny

     

    zielona pietruszka

     

     

    Smażymy naleśniki. Do środka wkładamy cienki plastrem szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej), zwijamy w rulonik i smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia naleśników.

     

    Sporządzamy sos pietruszkowy. W tym celu mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekaną pietruszką. Na jeden mały jogurt dajemy przynajmniej jeden duży pęczek pietruszki.

     

    Naleśniki podajemy ze szparagami i z sosem pietruszkowym.

     

    #1020
    M.
    M.
    Moderator

     

    Ciekawym pomysłem jest przepis na szparagi z sosem truskawkowym.

     

     

    Potrzebujemy

     

    szparagi

     

    truskawki

     

    ocet jabłkowy lub winny

     

    por

     

    sól, pieprz

     

     

    Truskawki miksujemy w blenderze z octem jabłkowym i odrobiną soli i pieprzu. Por kroimy w paseczki średniej grubości i moczymy we wrzacej wodzie na parę minut.

     

    Szparagi układamy w małe pęczki (po 2, 3 sztuki) i zawijamy paskiem pora . Całość polewamy sosem truskawkowym. Możemy podać je jako przystawkę.

     

    #1021

     

    Ja dodaję szparagi jako dodatek do głównego dania.

     

    W tym celu ugotowane i ciepłe szparagi polewamy bułką tartą (usmażoną uprzednio na patelni z masełem).

     

    #1024

    Anna M
    Senior

     

    Szparagi z makaronem

    Składniki:

     

     

    szparagi

     

    makaron (gruby)

     

    ser (różne rodzaje startego sera)

     

    białe wino

     

    szafran

     

    śmietana 18%

     

    cytryna

     

    szynka szwarcwaldzka

    Sposób przygotowania:

    Makaron zalewam wrzątkiem.  Następnie przekładam go do żaroodpornego naczynia (z przykryciem), z pozostałych składników sporządzam sos, dodaję szynkę i sery. Całość mieszam. Po upieczeniu na wierzch posypuję parmezanem.

     

Wyświetlanie 5 wpisów: 1–5 (z 5)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.