Toksyna botulinowa

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy. Ostatnia aktualizacja: M. M. 10 lata, 5 miesiące temu.

Wyświetlanie 2 wpisów: 1–2 (z 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #916

    Do czego stosuje się toksynę botulinową?

    #924
    M.
    M.
    Moderator

    Toksyna botulinowa (jad kiełbasiany) jest to białko wytwarzane przez bakterie Clostridium botulinum. To silna neurotoksyna, która powoduje porażenie mięśni poprzez blokadę przekazywania sygnałów z zakończeń nerwowych do mięśni.

    W lecznictwie:

    Stosowana w leczeniu kurczu powiek, kręczu szyi, dystoni czy innych chorób z nieprawidłowym napięciem mięśni.

    Trucizna:

    Spożycie konserw zanieczyszczonych toksyną botulinową powoduje porażenie mięśni, zaburzenie połykania, a nawet śmierć.

     

     

     

     

     

     

Wyświetlanie 2 wpisów: 1–2 (z 2)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.