Ubijanie piany z białka

Strona główna Forum Przepisy kulinarne sprzed wieku Ubijanie piany z białka

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy. Ostatnia aktualizacja:  Anna M 10 lata, 4 miesiące temu.

Wyświetlanie 2 wpisów: 1–2 (z 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #1048

    Co zrobić żeby piana z białka się ubiła? Jakie są sprawdzone sposoby na ubicie piany?

     

    #1067

    Anna M
    Senior
    1. Przede wszystkim miska powinna być sucha i czysta (nie tłusta).
    2. Należy bardzo dokładnie oddzielić białko od żółtka (jeśli zostanie chociaż trochę żółtka piana się nie ubije).
    3. Ubijaj białka w temperaturze pokojowej.
    4. Dodaj szczyptę soli.
    5. Możesz dodać (w trakcie ubijania) odrobinę soku z cytryny, który stabilizuje pianę
    6. Piana jest ubita, gdy jest całkowicie sztywna.

     

Wyświetlanie 2 wpisów: 1–2 (z 2)

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.