Jod jest mikroelementem, który należy przyjmować w odpowiedniej ilości wraz z pokarmem, ponieważ jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy.
Niedobór jodu
Niedobory jodu w pokarmie prowadzą do niedoczynności tarczycy oraz jej powiększenia i objawów z nią związanych tj.
- zwolnienie czynności serca
- bladożółta cera
- łamliwość i szorstkość włosów, grube i łamliwe paznokcie,
- sucha i zimna skóra
- spowolnienie
- zaparcia
- nietolerancja i nadwrażliwość na zimno
- senność
Nadmiar jodu
Jod w nadmiarze działa niekorzystnie na organizm. Drażni skórę i błony śluzowe, powodując kaszel, łzawienie, zawroty głowy czy pęcherze na skórze. Zatrucie jodem prowadzi do wymiotów, bólu brzucha, gorączki, wstrząsu, a także uszkadza nerki, żołądek i jelita.
Występowanie jodu
Jod występuje w rybach i owocach morza, produktach mącznych i mlecznych, ponadto w jodowanej soli kuchennej i wodzie mineralnej.
.
.
Przeczytaj także artykuły: „Tarczyca i hormony tarczycy’, „Niedoczynność tarczycy” oraz „Nadczynność tarczycy”.
Strona główna › Forum › Jod
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja:
M. 10 lata, 1 miesiąc temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.