Jod

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Jod magazynu Jesieni Wieku

Jod jest mikroelementem, który należy przyjmować w odpowiedniej ilości wraz z pokarmem, ponieważ jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy.

Niedobór jodu

Niedobory jodu w pokarmie prowadzą do niedoczynności tarczycy oraz jej powiększenia i objawów z nią związanych tj.

  • zwolnienie czynności serca
  • bladożółta cera
  • łamliwość i szorstkość włosów, grube i łamliwe paznokcie,
  • sucha i zimna skóra
  • spowolnienie
  • zaparcia
  • nietolerancja i nadwrażliwość na zimno
  • senność

Nadmiar jodu

Jod w nadmiarze działa niekorzystnie na organizm. Drażni skórę i błony śluzowe, powodując kaszel, łzawienie, zawroty głowy czy pęcherze na skórze. Zatrucie jodem prowadzi do wymiotów, bólu brzucha, gorączki, wstrząsu, a także uszkadza nerki, żołądek i jelita.

Zdjęcie do artykułu Jod magazynu Jesieni Wieku

Występowanie jodu

Jod występuje w rybach i owocach morza, produktach mącznych i mlecznych, ponadto w jodowanej soli kuchennej i wodzie mineralnej.

.

.

Przeczytaj także artykuły: „Tarczyca i hormony tarczycy’, „Niedoczynność tarczycy” oraz „Nadczynność tarczycy”.