Algi – coraz bardziej doceniane.

Kategoria: Magazyn Zdjęcie do artykułu Algi magazynu Jesieni Wieku

Co to są algi?

Algi to inaczej glony, czyli jednokomórkowe rośliny występujące w wodzie oraz wilgotnych miejscach. Glony żyją w morzach, oceanach i zbiornikach śródlądowych, a także w wilgotnych miejscach tj. gleba, kamienie, pnie drzew, ściany, śnieg i lód. Jedne mogą być mikroskopijnej wielkości, a inne dochodzić do olbrzymich rozmiarów. W zależności od głębokości w jakiej żyją mogą być zielone, czerwone lub brunatne.
Algi dzielą się algi morskie i słodkowodne. Najpopularniejsze algi słodkowodne to spirulina i chlorella. Morskie z kolei to brunatnice, zielenice i krasnorosty.

Co zawierają algi?

Algi są cennym źródłem wysokowartościowego białka (występującego w większej ilości niż w mięsie) oraz jodu (szczególnie morskie)
Ponadto algi zawierają:

  • makro- i mikroelementy (łatwo przyswajalne żelazo, jod, sód, potas, wapń, chlor, siarka, fosfor, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel),
  • witaminy (A, C, z grupy B, D, K., kwas foliowy, E)
  • beta-karoten, fitocyjanina
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: arachidonowy, eikozapentaenowy, linolowy i gamma-linolenowy (GLA),
  • błonnik i proteiny
  • chlorofil
  • kwas alginowy i agar
  • polisacharydy, w tym kwas hialuronowy
  • alkohole hydroksylowe tj. D-mannitol i sorbitol


Jakie właściwości posiadają algi?

Algi posiadają szereg pożądanych i cennych właściwości:

  • usuwają toksyny z organizmu,
  • regulują pH
  • wpływają na prawidłową pracę tarczycy,
  • posiadają właściwości przeciwutleniające (fitocyjanina, karoteniody)
  • regulują ciśnienie krwi
  • obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych
  • obniżają poziom cukru we krwi
  • zwiększają sprawność układu immunologicznego,
  • poprawiają pamięć i koncentrację (fenyloetyloamina)
  • pomagają hamować stany zapalne, obniżać gorączkę i łagodzić bóle,
  • działają na procesy krwiotwórcze (szczególnie chlorofil)
  • przyspieszają przemianę materii i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także oczyszczają organizm z toksyn.
  • przyśpieszają rekonwalescencję.
  • mają działanie odmładzające, wyszczuplające i upiększające, wpływają na elastyczność i gładkość skóry
  • Stosowane są w reumatyzmie, cukrzycy, grzybicy, osteoporozie, łuszczycy i chorobach nerek.


Najczęściej wykorzystywanymi algami są Spirulina i Chlorella.

Spirulina zwana też mlekiem Matki Ziemi lub zielonym mięsem to bogate źródło rzadko występującego kwasu gamma-linolenowego (GLA), składnika kobiecego pokarmu. Kwas ten obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, działa przeciwzapalnie, wspomaga system immunologiczny, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Chlorella usuwa z organizmu metale ciężkie, pomagając oczyścić organizm.


Hodowla glonów

 

 Zdjęcie do artykułu Algi magazynu Jesieni Wieku

Glony hodowane są na plantacjach wodnych. Te rosnące w zimnych wodach zbiera się raz w roku, natomiast w ciepłych wodach co trzy miesiące.

Zdjęcie do artykułu Algi magazynu Jesieni Wieku


Zebrane algi suszy się na słońcu.

Zdjęcie do artykułu Algi magazynu Jesieni Wieku