Co to są algi?
Algi to inaczej glony, czyli jednokomórkowe rośliny występujące w wodzie oraz wilgotnych miejscach. Glony żyją w morzach, oceanach i zbiornikach śródlądowych, a także w wilgotnych miejscach tj. gleba, kamienie, pnie drzew, ściany, śnieg i lód. Jedne mogą być mikroskopijnej wielkości, a inne dochodzić do olbrzymich rozmiarów. W zależności od głębokości w jakiej żyją mogą być zielone, czerwone lub brunatne.
Algi dzielą się algi morskie i słodkowodne. Najpopularniejsze algi słodkowodne to spirulina i chlorella. Morskie z kolei to brunatnice, zielenice i krasnorosty.
Co zawierają algi?
Algi są cennym źródłem wysokowartościowego białka (występującego w większej ilości niż w mięsie) oraz jodu (szczególnie morskie)
Ponadto algi zawierają:
- makro- i mikroelementy (łatwo przyswajalne żelazo, jod, sód, potas, wapń, chlor, siarka, fosfor, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel),
- witaminy (A, C, z grupy B, D, K., kwas foliowy, E)
- beta-karoten, fitocyjanina
- nienasycone kwasy tłuszczowe: arachidonowy, eikozapentaenowy, linolowy i gamma-linolenowy (GLA),
- błonnik i proteiny
- chlorofil
- kwas alginowy i agar
- polisacharydy, w tym kwas hialuronowy
- alkohole hydroksylowe tj. D-mannitol i sorbitol
Jakie właściwości posiadają algi?
Algi posiadają szereg pożądanych i cennych właściwości:
- usuwają toksyny z organizmu,
- regulują pH
- wpływają na prawidłową pracę tarczycy,
- posiadają właściwości przeciwutleniające (fitocyjanina, karoteniody)
- regulują ciśnienie krwi
- obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych
- obniżają poziom cukru we krwi
- zwiększają sprawność układu immunologicznego,
- poprawiają pamięć i koncentrację (fenyloetyloamina)
- pomagają hamować stany zapalne, obniżać gorączkę i łagodzić bóle,
- działają na procesy krwiotwórcze (szczególnie chlorofil)
- przyspieszają przemianę materii i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także oczyszczają organizm z toksyn.
- przyśpieszają rekonwalescencję.
- mają działanie odmładzające, wyszczuplające i upiększające, wpływają na elastyczność i gładkość skóry
- Stosowane są w reumatyzmie, cukrzycy, grzybicy, osteoporozie, łuszczycy i chorobach nerek.
Najczęściej wykorzystywanymi algami są Spirulina i Chlorella.
Spirulina zwana też mlekiem Matki Ziemi lub zielonym mięsem to bogate źródło rzadko występującego kwasu gamma-linolenowego (GLA), składnika kobiecego pokarmu. Kwas ten obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, działa przeciwzapalnie, wspomaga system immunologiczny, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Chlorella usuwa z organizmu metale ciężkie, pomagając oczyścić organizm.
Hodowla glonów
Glony hodowane są na plantacjach wodnych. Te rosnące w zimnych wodach zbiera się raz w roku, natomiast w ciepłych wodach co trzy miesiące.
Zebrane algi suszy się na słońcu.
Strona główna › Forum › Algi – coraz bardziej doceniane.
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja: M. 9 lata, 11 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.