Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus) to pospolicie występujący w polskich lasach krzew z rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). Surowcem są z liście borówki zbierane wczesną wiosną i pod koniec lata oraz owoce borówki (czarne jagody) zbierane na przełomie czerwca i lipca.
Liście zawierają garbniki, flawonoidy, trójterpeny, antocyjany, kwasy organiczne, cukry i sole mineralne (bogate źródło manganu).
Owoce natomiast zawierają garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, witaminę B i C, karotenoidy i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie borówki czernicy
Liście borówki czernicy
- Zwiększają ilość wydalanego moczu.
- Obniżają poziomu cukru we krwi, przez co znalazły zastosowanie w leczeniu cukrzycy (jako lek pomocniczy), są składnikiem mieszanki aptecznej Diabetosan.
- Mają działanie zapierające, bakteriobójcze, ściągające oraz przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego. Stosowane są w zaburzeniach trawienia i w biegunkach.
Owoce borówki czernicy posiadają właściwości
- przeciwbiegunkowe
- przeciwbakteryjne w obrębie przewodu pokarmowego. Stosowane są w biegunkach pochodzenia bakteryjnego, w zatruciach (dzięki właściwościom wiązania toksyn). Poza tym zmniejszają ból brzucha i nudności.
- Mają pozytywny wpływ na naczynia włosowate oczu, poprawiają widzenie w nocy i wieczorem. Stosowane są w licznych preparatach aptecznych np. Providin (firmy Naturell) czy Bio-Wzrok, Doppelherz Aktiv Na oczy Forte
- Regulują czynność układu krążenia.
- Zabijają owsiki i glisty ludzkie.
- Zewnętrznie w postaci okładów znalazły zastosowanie w zapaleniu skóry i w leczeniu liszajów
Działanie niepożądane borówki czernicy
Liście borówki stosowane przez długi czas mogą prowadzić do spadku masy ciała, anemii czy żółtaczki.
Przetwory z borówki czernicy
Odwar z liści borówki czernicy
1 łyżkę liści zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez gazę.
Odwar z owoców borówki czernicy
3łyżki suszonych owoców zalać 1,5 szklanki gorącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez gazę.
Świeże owoce borówki czernicy
Świeże owoce wsypać do słoika, zalać przegotowaną wodą do 2/3 objętości, dodać 2 łyżeczki cukru. Zamknąć słoik i zapasteryzować.
Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989
Strona główna › Forum › Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus)
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja: M. 10 lata temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.