Borówka czernica

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Borówka magazynu Jesieni Wieku

Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus) to pospolicie występujący w polskich lasach krzew z rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). Surowcem są z liście borówki zbierane wczesną wiosną i pod koniec lata oraz owoce borówki (czarne jagody) zbierane na przełomie czerwca i lipca.
Liście zawierają garbniki, flawonoidy, trójterpeny, antocyjany, kwasy organiczne, cukry i sole mineralne (bogate źródło manganu).
Owoce natomiast zawierają garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, witaminę B i C, karotenoidy i sole mineralne.

 

Działanie i zastosowanie borówki czernicy

Liście borówki czernicy

  • Zwiększają ilość wydalanego moczu.
  • Obniżają poziomu cukru we krwi, przez co znalazły zastosowanie w leczeniu cukrzycy (jako lek pomocniczy), są składnikiem mieszanki aptecznej Diabetosan.
  • Mają działanie zapierające, bakteriobójcze, ściągające oraz przeciwzapalne w obrębie przewodu pokarmowego. Stosowane są w zaburzeniach trawienia i w biegunkach.

Owoce borówki czernicy posiadają właściwości

  • przeciwbiegunkowe
  • przeciwbakteryjne w obrębie przewodu pokarmowego. Stosowane są w biegunkach pochodzenia bakteryjnego, w zatruciach (dzięki właściwościom wiązania toksyn). Poza tym zmniejszają ból brzucha i nudności.
  • Mają pozytywny wpływ na naczynia włosowate oczu, poprawiają widzenie w nocy i wieczorem. Stosowane są w licznych preparatach aptecznych np. Providin (firmy Naturell) czy Bio-Wzrok, Doppelherz Aktiv Na oczy Forte
  • Regulują czynność układu krążenia.
  • Zabijają owsiki i glisty ludzkie.
  • Zewnętrznie w postaci okładów znalazły zastosowanie w zapaleniu skóry i w leczeniu liszajów

Działanie niepożądane borówki czernicy

Liście borówki stosowane przez długi czas mogą prowadzić do spadku masy ciała, anemii czy żółtaczki.

Przetwory z borówki czernicy

Odwar z liści borówki czernicy

1 łyżkę liści zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez gazę.

Odwar z owoców borówki czernicy

3łyżki suszonych owoców zalać 1,5 szklanki gorącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez gazę.

Świeże owoce borówki czernicy

Świeże owoce wsypać do słoika, zalać przegotowaną wodą do 2/3 objętości, dodać 2 łyżeczki cukru. Zamknąć słoik i zapasteryzować.

 


Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989