Jest wiele rodzajów miodu popularnych w Polsce. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale także smakiem i właściwościami. Jeżeli lubimy miód warto co nieco o nim wiedzieć.
Miód wielokwiatowy
Miód ten otrzymuje się z nektaru roślin łąkowych, uprawnych, leśnych. Są to miody wiosenne, letnie i jesienne.
Smak
Łagodny smak odpowiedni dla dzieci.
Barwa
Od jasnokremowej do herbacianej.
Skład i właściwości
Różnorodny, wiosenne są bogate w cukry proste, letnie i jesienne natomiast w biopierwiastki, enzymy, i substancje działające przeciwbakteryjnie.
Miód wrzosowy
Smak
Przyjemny, mniej słodki.
Barwa
Płynny – ciemnobursztynowy.
Skrystalizowany- brunatny lub pomarańczowo-żółty.
Skład i właściwości
Miód ten zawiera flawonoidy, poza tym witaminy A, B2, B6, PP, C, biopierwiastki i żelazo.
Posiada działanie moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany jest w chorobach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego (polecany dla mężczyzn po 40 roku życiu). Poza tym przydatny jest w schorzeniach jamy ustnej, gardła, migdałków oraz przewodu pokarmowego i chorobach reumatycznych.
Miód gryczany
Smak
Aromatyczny, słodko-ostry.
Barwa
Jasnobrunatno-czerwonawa.
Podczas przechowywania zmienia barwę na ciemnobrunatną.
Po skrystalizowaniu ma barwę brązowo- herbacianą.
Skład i właściwości
Zawiera dużo fruktozy, poza tym magnez, żelazo, bor, fosfor, cynk, miedź, jod, nikiel, kobalt, witaminy C, PP, B1, B2, białko, aminokwasy (kwas asparaginowy, leucyna, kwas glutaminowy).
Stosowany jest w chorobach układu krążenia i serca, miażdżycy, nerwicy, chorobach wątroby (ze względu na zawartość choliny), cukrzycy nieinsulinoniezależnej (z powodu zawartości fruktozy), chorobach układu oddechowego, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, w rekonwalescencji, po operacjach i utracie krwi. Posiada korzystny wpływ na słuch, wzrok i pamięć.
Miód akacjowy
Smak
Ze względu na swój delikatny smak może być używany zamiast cukru do słodzenia napojów dla dzieci.
Barwa
Płynny – zielonkawy, jasnosłomkowy, jasnobursztynowy.
Skrystalizowany (po około roku) – biało lub kremowo-żółty.
Skład i właściwości
Miód akacjowy zawiera flawonoidy, olejek eteranol, śluzy oraz kwas syryngowy.
Miód akacjowy ma właściwości regeneracyjne, dzięki czemu sprawdza się w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Miód ten może być stosowany w cukrzycy nieinsulinozależnej ze względu na dużą zawartość fruktozy. Stosuje się go również w chorobach zapalnych żołądka i jelit, zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych, chorobach nerek i układu moczowego oraz w przeziębieniu.
Miód rzepakowy
Smak
Łagodny i bardzo słodki.
Barwa
Płynny – słomkowa.
Po skrystalizowaniu – od białej po kremowej.
Skład i właściwości
Miód ten posiada największą zawartość glukozy i aminokwasów. Poza tym zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, związki gorczycowe, witaminy B, K, C, kwas nikotynowy, cholina, kumaryna, saponiny, związki mineralne, magnez, potas, bor.
Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach serca i układu krążenia, miażdżycy, ma właściwości regenerujące i poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną. Używany jest w przeziębieniu i zapaleniach dróg oddechowych oraz kaszlu. Poza tym wspomaga odporność i stosowany jest w chorobie wrzodowej żołądka, chorobach nerek i układu moczowego.
Miód lipowy
Miód ten najlepiej rozpuścić w soku z lipy, soku malinowym lub z cytryny (1 łyżka na szklankę wody).
Smak
Aromatyczny, od słodkiego do słodko-ostrego i ostrego, lekko szczepiący w język.
Barwa
Od żółto-zielonkawej do bursztynowej.
Po skrystalizowaniu – biało-żółta, złocista.
Skład i właściwości
Miód lipowy zawiera flawonoidy, olejek eteryczny, saponiny, tiliacynę, tarakserol, garbniki, związki gorczycowe, kwasy organiczne, enzymy (lizozym o właściwościach bakteriobójczych).
Miód lipowy dzięki właściwościom bakteriobójczym jest najlepszym miodem na przeziębienia, grypę i choroby dróg oddechowych. Działa napotnie, przeciwskurczowo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Poza tym ma działanie wspomagające w chorobach serca i układu krążenia, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki. Korzystne jest picie miodu jeśli cierpimy na bezsenność i stres.
Miód ze spadzi iglastej
Miód ze spadzi iglastej zwany jest czasami miodem królewskim.
Smak
Słodki, korzenno-żywiczny aromat.
Barwa
Brązowa, zielono-szara, czarna, zależna od rodzaju .
Skład i właściwości
Miód ten zawiera związki mineralne, azotowe, enzymy, dekstryny, kwasy organiczne, związki o działaniu przeciwbakteryjnym oraz dużą zawartość biopierwiastków.
Posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany jest w schorzeniach dróg oddechowych, w kaszlu, w rekonwalescencji, w chorobach serca, układu moczowego, zapaleniu gruczołu krokowego, w reumatyzmie i chorobach układu nerwowego. Używany w chorobach skóry przyspiesza gojenie drobnych ran.
Miód ze spadzi liściastej
Miód ze spadzi liściastej jest bardzo rzadki w Polsce. Pochodzi ze spadzi brzozy, lipy, topoli oraz z tzw. rosy miodowej wytwarzanej przez trawy, zboża i drzewa owocowe.
Smak
Posiada żywiczny posmak.
Barwa
Jasnobrązowa, herbaciano-zielonkawa, ciemnieje po skrystalizowaniu.
Skład i właściwości
Miód ten posiada skład i działanie podobnie jak miód spadziowy iglasty. Dodatkowo jest stosowany w schorzeniach stawów, wątroby, jelit i dróg żółciowych.
Strona główna › Forum › Rodzaje miodu
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja: M. 9 lata, 4 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.