Rodzaje miodu

Kategoria: Żywienie Zdjęcie do artykułu Miód magazynu Jesieni Wieku

Jest wiele rodzajów miodu popularnych w Polsce. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale także smakiem i właściwościami. Jeżeli lubimy miód warto co nieco o nim wiedzieć.

Miód wielokwiatowy

Miód ten otrzymuje się z nektaru roślin łąkowych, uprawnych, leśnych. Są to miody wiosenne, letnie i jesienne.

Smak

Łagodny smak odpowiedni dla dzieci.

Barwa

Od jasnokremowej do herbacianej.

Skład i właściwości

Różnorodny, wiosenne są bogate w cukry proste, letnie i jesienne natomiast w biopierwiastki, enzymy, i substancje działające przeciwbakteryjnie.

 

Miód wrzosowy

Smak

Przyjemny, mniej słodki.

Barwa

Płynny – ciemnobursztynowy.

Skrystalizowany- brunatny lub pomarańczowo-żółty.

Skład i właściwości

Miód ten zawiera flawonoidy, poza tym witaminy A, B2, B6, PP, C, biopierwiastki i żelazo.

Posiada działanie moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany jest w chorobach nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego (polecany dla mężczyzn po 40 roku życiu). Poza tym przydatny jest w schorzeniach jamy ustnej, gardła, migdałków oraz przewodu pokarmowego i chorobach reumatycznych.

 

Miód gryczany

Smak

Aromatyczny, słodko-ostry.

Barwa

Jasnobrunatno-czerwonawa.

Podczas przechowywania zmienia barwę na ciemnobrunatną.

Po skrystalizowaniu ma barwę brązowo- herbacianą.

Skład i właściwości

Zawiera dużo fruktozy, poza tym magnez, żelazo, bor, fosfor, cynk, miedź, jod, nikiel, kobalt, witaminy C, PP, B1, B2, białko, aminokwasy (kwas asparaginowy, leucyna, kwas glutaminowy).

Stosowany jest w chorobach układu krążenia i serca, miażdżycy, nerwicy, chorobach wątroby (ze względu na zawartość choliny), cukrzycy nieinsulinoniezależnej (z powodu zawartości fruktozy), chorobach układu oddechowego, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, w rekonwalescencji, po operacjach i utracie krwi. Posiada korzystny wpływ na słuch, wzrok i pamięć.

 

Miód akacjowy

Smak

Ze względu na swój delikatny smak może być używany zamiast cukru do słodzenia napojów dla dzieci.

Barwa

Płynny – zielonkawy, jasnosłomkowy, jasnobursztynowy.

Skrystalizowany (po około roku) – biało lub kremowo-żółty.

Skład i właściwości

Miód akacjowy zawiera flawonoidy, olejek eteranol, śluzy oraz kwas syryngowy.

Miód akacjowy ma właściwości regeneracyjne, dzięki czemu sprawdza się w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Miód ten może być stosowany w cukrzycy nieinsulinozależnej ze względu na dużą zawartość fruktozy. Stosuje się go również w chorobach zapalnych żołądka i jelit, zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych, chorobach nerek i układu moczowego oraz w przeziębieniu.

 

Miód rzepakowy

Smak

Łagodny i bardzo słodki.

Barwa

Płynny – słomkowa.

Po skrystalizowaniu – od białej po kremowej.

Skład i właściwości

Miód ten posiada największą zawartość glukozy i aminokwasów. Poza tym zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, związki gorczycowe, witaminy B, K, C, kwas nikotynowy, cholina, kumaryna, saponiny, związki mineralne, magnez, potas, bor.

Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach serca i układu krążenia, miażdżycy, ma właściwości regenerujące i poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną. Używany jest w przeziębieniu i zapaleniach dróg oddechowych oraz kaszlu. Poza tym wspomaga odporność i stosowany jest w chorobie wrzodowej żołądka, chorobach nerek i układu moczowego.

 

Miód lipowy

Miód ten najlepiej rozpuścić w soku z lipy, soku malinowym lub z cytryny (1 łyżka na szklankę wody).

Smak

Aromatyczny, od słodkiego do słodko-ostrego i ostrego, lekko szczepiący w język.

Barwa

Od żółto-zielonkawej do bursztynowej.

Po skrystalizowaniu – biało-żółta, złocista.

Skład i właściwości

Miód lipowy zawiera flawonoidy, olejek eteryczny, saponiny, tiliacynę, tarakserol, garbniki, związki gorczycowe, kwasy organiczne, enzymy (lizozym o właściwościach bakteriobójczych).

Miód lipowy dzięki właściwościom bakteriobójczym jest najlepszym miodem na przeziębienia, grypę i choroby dróg oddechowych. Działa napotnie, przeciwskurczowo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Poza tym ma działanie wspomagające w chorobach serca i układu krążenia, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki. Korzystne jest picie miodu jeśli cierpimy na bezsenność i stres.

 

Miód ze spadzi iglastej

Miód ze spadzi iglastej zwany jest czasami miodem królewskim.

Smak

Słodki, korzenno-żywiczny aromat.

Barwa

Brązowa, zielono-szara, czarna, zależna od rodzaju .

Skład i właściwości

Miód ten zawiera związki mineralne, azotowe, enzymy, dekstryny, kwasy organiczne, związki o działaniu przeciwbakteryjnym oraz dużą zawartość biopierwiastków.

Posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany jest w schorzeniach dróg oddechowych, w kaszlu, w rekonwalescencji, w chorobach serca, układu moczowego, zapaleniu gruczołu krokowego, w reumatyzmie i chorobach układu nerwowego. Używany w chorobach skóry przyspiesza gojenie drobnych ran.

 

Miód ze spadzi liściastej

Miód ze spadzi liściastej jest bardzo rzadki w Polsce. Pochodzi ze spadzi brzozy, lipy, topoli oraz z tzw. rosy miodowej wytwarzanej przez trawy, zboża i drzewa owocowe.

Smak

Posiada żywiczny posmak.

Barwa

Jasnobrązowa, herbaciano-zielonkawa, ciemnieje po skrystalizowaniu.

Skład i właściwości

Miód ten posiada skład i działanie podobnie jak miód spadziowy iglasty. Dodatkowo jest stosowany  w schorzeniach stawów, wątroby, jelit i dróg żółciowych.

 

Przeczytaj również:

Doły nad Wisłą

20140618_szczupaki

Jod

Zdjęcie do artykułu Jod magazynu Jesieni Wieku

Brzoza

Zdjęcie brzozy brodawkowatej magazynu Jesieni Wieku