Jemioła

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Jemioła magazynu Jesieni Wieku

Jemioła pospolita (łac. Viscum album) to półpasożytniczy, wiecznie zielony krzew należący do rodziny Gązewnikowatych (Loranthaceae). Rośnie na gałęziach drzew. Od grudnia do marca zbiera się niezdrewniałe szczyty pędów i suszy, otrzymując surowiec leczniczy. Ziele jemioły zawiera flawonoidy, aminy, fenolokwasy, glikoproteidy, wiskotoksynę i alkohole cukrowe.

Działanie i zastosowanie jemioły

  • Wyciąg z jemioły obniża ciśnienie krwi. W aptece bez recepty można kupić gotowy alkoholowy wyciąg z jemioły, dostępny pod nazwą Intractum Visci, Herbapol.
  • Posiada działanie moczopędne.
  • Stosowana jest także w okresie przekwitania, w nadmiernych krwawieniach miesięcznych i krwawieniach z nosa.
  • Stosowana jest w leczeniu nowotworów, ze względu na działanie cytotoksyczne.
  • Wchodzi w skład dostępnych w aptece ziołowych mieszanek np. nasercowej (Cardiosan) czy przeciwmiażdżycowej (Sklerosan).


Działania niepożądane jemioły

Jemioła działa silnie i stosowana w nadmiarze wywołuje wymioty, kolki i drgawki.

Przetwory z jemioły

Przetwory z jemioły należy stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem!

Macerat z jemioły stosowany w nadciśnieniu

Pół łyżki rozdrobnionego ziela z jemioły zalać 1,5 szklanką wody i macerować 15 minut, po czym przecedzić. Pić ćwierć szklanki 2 razy dziennie

Wino z jemioły

40g rozdrobnionego ziela zalać 1 litrem białego wina, pozostawić na 10 dni, po czym przecedzić. Pić w nadciśnieniu 2 razy dziennie ćwierć szklanki przez 2 tygodnie.

 .

Literatura: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989