Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone O kwasach tłuszczowych nasyconych i nienasyconych mówi się coraz częściej. Pewnie każdy nie raz o nich słyszał. Ale co to właściwie jest? Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone z chemicznego punktu widzenia zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu. W dużym skrócie można powiedzieć, że różnią się między sobą połączeniem węgla z wodorem w ich cząsteczkach, a ponadto ilością atomów węgla i wiązań podwójnych.
W tłuszczach spożywczych i w naszym organizmie występują kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone (mają w cząsteczce jedno wiązanie podwójne) i wielonienasycone (mają dwa lub więcej wiązań podwójnych w cząsteczce).
Kwasy tłuszczowe nienasycone mogą mieć tzw. konfigurację cis lub trans (co widać w ich nazwach). Kwasy tłuszczowe naturalne występują głównie w konfiguracji cis. Wyjątek jest mleko krowie, gdzie część kwasów występuje w konfiguracji trans. Kwasy często również oznaczone są symbolami n- lub omega, co oznacza położenie wiązania podwójnego, w praktyce przyjęto właśnie to oznaczenie.
Kwasy tłuszczowe nasycone występujące najczęściej w tłuszczach pokarmowych (głównie w postaci stałej) to:
- kwas masłowy
- kwas kapronowy
- kwas kaprylowy
- kwas kaprynowy
- kwas laurynowy
- kwas mirystynowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- kwas arachinowy
- kwas behenowy
- kwas lignocerynowy
Kwasy tłuszczowe nienasycone, występują głównie w postaci płynnej. Charakterystyczne dla tych kwasów jest ich łatwe jełczenie ( psucie się tłuszczu, w którym występują te kwasy). Zjełczałe tłuszcze są szkodliwe.
Do kwasów tłuszczowych nienasyconych należą:
kwasy jednonienasycone
- krotonowy
- palmitooleinowy
- oleinowy
- elaidynowy
- erukowy
- cetolowy
- nerwonowy
kwasy wielonienasycone
- linolowy
- alfa-linolenowy
- Y-linolenow
- arachidonowy
- eikozapentaenowy
- dokozapentaenowy
- dokozaheksaenowy
Z żywieniowego punktu widzenia najbardziej niezbędne są kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z ang. PUFA – Polyunsaturated Fatty Acids), czyli często słyszane pojęcie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą tutaj:
- kwas linolowy (omega-6)
- kwas alfa-linolenowy (omega-3)
- kwas arachidonowy (omega-6)
- kwas eikozapentaenowy (omega-3, EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (omega-3. DHA)
Kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone człowieka i nie muszą być dostarczane z dietą. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone muszą być podawane w naszej diecie, ponieważ nasz organizm sam nie potrafi ich produkować. Szczególnie istotne są kwasy linolowy i alfa-linolenowy.
Występowanie kwasów tłuszczowych w pożywieniu
Kwasy tłuszczowe nasycone występują w tłuszczu kokosowym, smalcu, maśle, oleju palmowym. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują natomiast w produktach roślinnych i rybach. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone spotykamy w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, sardynkach, tuńczyku, awokado. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone natomiast w olejach (słonecznikowym, sojowym, rzepakowym, kukurydzianym, są produkowane w organizmie
lnianym), oliwie, oleju z wiesiołka, oleju z ogórecznika, mleku, w olejach z ryb, z łososia (EPA), z makreli, dorsza (DHA).
Ponieważ nasza dieta często jest uboga w w „dobre tłuszcze” dlatego warto kupić w aptece suplement zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3).
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych
Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i nadciśnieniu , chorób górnych dróg oddechowych oraz poprawiają pracę serca. Ponadto poprawiają stan włosów i skóry oraz stanowią budulec mózgu, wpływając pozytywnie na jego pracę. Ponadto wzmacniają odporność naszego organizmu, mają działanie przeciwzapalne oraz mogą poprawiać ostrość widzenia. Niedawno pojawiły się doniesienia o korzystnym działaniu DHA na zdolność zapamiętywania i uczenia się osób starszych. Znalazły również zastosowanie w leczeniu nowotworów.
Nie trzeba zatem przekonywać, iż nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być ważnym elementem diety osób starszym. Zachęcam do podzielenia się na forum „zdrowym” przepisem na obiad.
Strona główna › Forum › Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja:
M. 10 lata, 10 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.