Mole spożywcze – problem nawet najbardziej skrupulatnej pani domu

Kategoria: Magazyn

Chyba każdy z nas mając przynajmniej raz w życiu do czynienia z molami spożywczymi wie ile one mogą przysporzyć nam problemów. Można spotkać je w naszych domach przez cały rok. Nawet najbardziej pedantyczna pani domu nie uchroni się przed nimi.
Mole spożywcze (zresztą tak jak ubraniowe) można zobaczyć blisko światła (lampy, telewizora). Mole żyją od 5 do 7 dni i mierzą 8 – 10 mm. Niestety problem polega na tym, że samica może złożyć do 400 jaj, z których wylęgają się larwy, najbardziej żarłoczne. Charakterystyczne dla nich jest to, że w czasie żerowania produkują cienkie nici, w które zawijają żywność, ale także wyrzucają przez nie swoją skórę, odchody i skorupki jaj.
Mole można przynieść do domu wraz z produktem ze sklepu, ale także mogą przylecieć od sąsiada.


W jakich produktach można spotkać mole spożywcze?

Mole żyją w kaszy ryżu, mące, makaronie, cukrze, ciasteczkach, płatkach śniadaniowych, suszonych owocach, orzechach, ziarnach, karmie dla psów czy innych zwierząt, a nawet spotykamy je w czekoladzie, soli czy suszonych papryczkach.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Oto kilka przydatnych rad:

  • Najskuteczniejszym sposobem jest wyrzucić (od razu na zewnątrz mieszkania) wszystkie produkty, w których znaleźliśmy mole lub podejrzewamy że są.
  • Dokładnie przejrzyj wszystkie szafki, w których trzymasz produkty spożywcze. Następnie wymyj je wodą z mydłem. Przetrzyj je octem lub octem z dodatkiem olejków eterycznych (np. lawendowym, eukaliptusowym). Dokładnie umyj wodą z płynem pojemniki, w których trzymałeś produkty spożywcze.
  • W sklepach dostępne są pułapki feromonowe, wabiące samce moli, które łapią się w pułapkę, a przez co zatrzymany zostaje ich cykl rozwojowy, a co za tym idzie ich dalsze rozmnażanie. Pułapki te mogą być trzymane w pobliżu żywności, ponieważ są bezpieczne (nie zawierają składników biobójczych) oraz są bezzapachowe.  Aby problem moli nie powrócił zapobiegawczo stosuj je w sposób ciągły.
  • Woreczki foliowe nie są odpowiednie do trzymania produktów spożywczych, ponieważ mole mogą przegryźć folię. Najodpowiedniejsze są do tego suche, szczelnie zamykane pojemniki (szklane lub plastikowe).

A zatem powodzenia!
Jeśli masz jakąś dodatkową i sprawdzoną metodę walki z molami spożywczymi, podziel się z nami.

Przeczytaj również:

Len zwyczajny.

Zdjęcie do artykułu Len magazynu Jesieni Wieku

Jemioła

Zdjęcie do artykułu Jemioła magazynu Jesieni Wieku

Chrzan

Zdjęcie do artykułu Chrzan magazynu Jesieni Wieku