Jałowiec pospolity

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Jałowiec pospolity magazynu Jesieni Wieku

Jałowiec pospolity (łac. Juniperus communis)to zimozielony krzew pospolicie występujący w Polsce.
W celach leczniczych stosuje się dojrzałe, fioletowe owoce (zbierane późną jesienią lub zimą), a następnie suszy.
Owoce jałowca mają bardzo aromatyczny, gorzkawo-słodki smak i zawierają olejek eteryczny (z licznymi terpenami), flawonoidy, garbniki, substancje żywicowe, woski, związek gorczycowy, związki cukrowe, kwasy organiczne i sole mineralne.

Działanie i zastosowanie jałowca

Jałowiec posiada działanie moczopędne i bakteriobójcze w drogach moczowych oraz przewodzie pokarmowym. Stosowany jest w obrzękach wywołanych dysfunkcją nerek i stanach zapalnych pęcherza moczowego.
Dodatkowo zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego (pobudza apetyt i poprawia trawienie).
Zewnętrznie rozszerza naczynia krwionośne, wobec czego stosowany jest w bólach reumatycznych i nerwobólach.
W aptece owoc jałowca jest składnikiem płynu Cholesol (o działaniu żółciopędnym i pobudzającym trawienie) oraz mieszanki Cholagoga (stosowanej w chorobach wątroby).

Działanie niepożądane jałowca

Zbyt duże dawki mogą podrażniać nerki i błony śluzowe przewodu pokarmowego, a także podrażniać skórę.

Zdjęcie do artykułu Jałowiec pospolity magazynu Jesieni Wieku

Przetwory z jałowca

 Owoce jałowce to bardzo popularna przyprawa. Ma działanie aromatyzujące potrawę. Nadaje się do potraw mięsnych (np. dań z dziczyzny, wieprzowiny, kaczki), a także bigosu.

Wino z jałowca

50g owoców zalać 1l wina i ogrzewać do wrzenia. Przykryć i odstawić na 3 dni. Po odcedzeniu przelać do butelki.
Stosować kieliszek rano na czczo (moczopędnie) lub przed posiłkiem (na apetyt).

Napar z jałowca

Rozdrobnić owoce (ok. 1 łyżki) i zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pól godziny i przecedzić.
Stosować 2 łyżki po posiłkach jako środek żółciopędny, moczopędny i bakteriobójczy przez 5 tygodni.

Nalewka z jałowca

Rozpuścić 1 łyżeczkę cukru w pół lita wódki. Dodać 30 ziarenek wysuszonego owocu  jałowca i odstawić na miesiąc.

Kąpiel z jałowcem (na bóle reumatyczne)

Kilka młodych gałązek i garść owoców jałowca zagotować w 2 l wody. Przecedzić (po ostygnięciu) i wlać do wanny i zanurzyć się na 15minut.

 

 


Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989