Algi i ich szerokie zastosowanie

Kategoria: Magazyn Zdjęcie do artykułu Algi magazynu Jesieni Wieku

 Algi ze względu na swoje liczne i cenne właściwości (Zobacz artykuł: ”Algi – coraz bardziej doceniane”) znalazły szerokie zastosowanie.

Algi w kosmetologii

Algi znalazły szerokie zastosowanie w kosmetologii. Obecnie powstało szereg całych serii kosmetyków na bazie alg np. Thalgo czy Galenic Ophycee,

  • Algi idealnie pielęgnują skórę.
  • Utrzymują wilgoć, odbudowują warstwę hydrolipidową i chronią przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
  • Rozjaśniają skórę
  • Uszczelniają ściany naczynek i przeciwdziałają tworzeniu się „pajączków”
  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia i pojawienie się zmarszczek.
  • Kwas alginowy służy do zagęszczania m. in. żeli pod prysznic, szamponów i past do zębów. Poza tym dzięki właściwościom wiązania wody nawilża i działa ochronne na skórę.
  • Kwas hialuronowy wpływa na jędrność i elastyczność skóry
  • Alkohole hydroksylowe tj. D-mannitol i sorbitol odżywiają i nawilżają skórę i regulują produkcję łoju, hamując rozwój bakterii, idealnie nadając się do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej. Dodatkowo zawartość węglowodanów oraz siarki wspomaga to działanie.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają gojenie drobnych ran i odbudowują naskórek, łagodzą podrażnienia, mają działanie antyalergiczne i przeciwzapalne, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdzają się do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, ze skłonnościami do alergii.
  • Zielone i brunatne algi morskie stosuje się do balsamów i żeli wyszczuplających, stosowanych na cellulit, poza tym kwas alginowy pobudza mikrokrążenie, a jod przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Algi w odchudzaniu

Dzięki dużej zawartości błonnika algi stosowane są w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, powodując uczucie sytości. Dodatkowo jod przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczów. Herbata z suszonych alg skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.

Algi w kuchni

Wodorosty są stosowane w kuchni, zarówno nie przetworzone jak i po ugotowaniu, jako dodatek do sałatek, kanapek, zup, mięs czy jako składnik sushi. Suszone mogą być alternatywą dla chipsów. Ponieważ algi są praktycznie niewyczuwalne, chleb z wodorostami praktycznie nie różni się od klasycznego.

Kwas alginowy, agar i karagen, bez zapachu i smaku, o właściwościach absorpcji wody, znalazły zastosowanie jako substancje żelujące i stabilizator w produkcji m.in. deserów, przetworów czy napojów, Agar często zastępuje żelatynę zwierzęcą

 Algi w farmacji i medycynie

W medycynie chińskiej glony wykorzystywane są do leczenia obrzęków, opuchlizn, zapalenia stawów, chorób skóry.

Suplementy zawierające algi uzupełniają dietę, zwłaszcza w białka. Polecane są osobom starszym, po przebytych operacjach, cierpiącym na anemię, w trakcie i po chemioterapii oraz radioterapii. Gotowe preparaty to np. Spirulina Hawajska (Spirulina Pacifica) czy Chlorella.

Omegamed DHA to produkty szczególnie polecane dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym w celu uzupełnienia diety w kwasy DHA, pozyskiwane z alg morskich, co zapewnia im lepszy smak i zapach (brak odczucia „odbijania się rybą” w przeciwieństwie do niektórych konkurencyjnych preparatów).