Banan – cenne źródło potasu

Kategoria: Magazyn Zdjęcie do artykułu Banany magazynu Jesieni Wieku

Banan to bardzo lubiany i ceniony, pochodzący oryginalnie z południowo-wschodniej Azji, owoc.

 Banany są nietrwałym owocem.

Zrywane są jeszcze niedojrzałe, a następnie transportowane w temperaturze 10-14 stopni, która chroni je przed wydzielaniem etylenu (naturalnej substancji powodującej dojrzewanie owoców). Dojrzewają dopiero na miejscu w specjalnych „dojrzewalniach”.

 Banan to cenne źródło potasu.

Potas ma właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz wpływa na prawidłową pracę serca, nerwów, mięśni, a także na utrzymanie równowagi płynów w organizmie.

Banany to także źródło:

Błonnika

Magnezu – działającego na pracę układu nerwowego, mięśni i mózgu

Kwasu foliowego – niezbędnego dla kobiet w ciąży, zapobiegającego wadom układu nerwowego u płodu

Beta karotenu

Witamin A, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E

Soli mineralnych tj. cynk, selen, miedź, fluor, jod, mangan, żelazo

Probiotyków regulujących pracę układu pokarmowego

Związków fenolowych działających przeciwutleniająco

Tryptofanu, substancji poprawiającej nastrój i działającej antystresowo

Cukrów dających zastrzyk energii

Białka i skrobi

 Zastosowanie bananów jest szerokie.

Banany w medycynie hinduskiej stosowane są w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Mączkę z zielonych bananów stosuje się do wypieku placków (ciapaty). Pomaga ona w niestrawności, wzdęciach i stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Platany i zielone niedojrzale banany stosowane są w cukrzycy, nadciśnieniu, biegunce, stanach zapalnych żołądka i jelit, nerwicach, a także miażdżycy (obniżają poziom cholesterolu).

 Banan występuje aż w 80 odmianach.

Niektóre odmiany są spożywane na surowo, inne tylko po upieczeniu lub ugotowaniu, jedne są suszone albo przerabiane na mączkę bananową, kaszkę dla niemowląt czy chipsy.

Najczęstsze odmiany bananów trafiających do nas to banan plamisty (pizang), którego owoce jadalne są na surowo i banan zwyczajny (platan).

Platan nie nadaje się do jedzenia bez gotowania, ma zieloną skórkę, różowy miąższ i zawiera dużo skrobi. W Afryce czy Ameryce południowej je się go zamiast ziemniaków.

Zdjęcie do artykułu Banany magazynu Jesieni Wieku

 Długość liści bananowca dochodzi nawet do 4 metrów.

Z zielonych pni, liści i kłączy robi się paszę dla zwierząt.  W krajach afrykańskich liście służą także jako dach  lub talerz. Banan manilski uprawiany jest na Filipinach w celu wyrobu włókien (manili) do produkcji lin okrętowych, sieci rybackich, worków, a także tkanin na ubrania.