Borówka brusznica

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Borówka brusznica magazynu Jesieni Wieku

Borówka brusznica (łac.Vaccinium vitis idaea) to pospolity w Polsce krzew zaliczany do rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). Surowcem są zbierane jesienią liście oraz owoce borówki (czerwone jadalne jagody).
Liście zawierają glikozydy fenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne (w tym magnez). Owoce natomiast kwasy organiczne, pektyny, cukry, garbniki, antocyjany, witaminę A i C oraz sole mineralne.


Działanie i zastosowanie borówki brusznicy

Liście borówki brusznicy odkażają drogi moczowe, mają działanie moczopędne, stosowane są w kamicy moczanowej, nieżycie i kurczach pęcherza moczowego. Mają działanie ściągające na błony śluzowe przewodu pokarmowego, zmniejszają stany zapalne, wiążą toksyny bakteryjne, przez co znalazły zastosowanie w biegunkach oraz nieżytach żołądka i jelit.

Owoce borówki brusznicy poprawiają trawienie.

Działanie niepożądane borówki brusznicy

Duże dawki wyciągów z liści mogą powodować zatrucia (wymioty, kurcze, niedokrwistość hemolityczną oraz pobudzenie). Garbniki z kolei mogą drażnić żołądek i powodować zaparcia.

Odwar z liści borówki brusznicy

1 łyżkę liści zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 min. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez gazę.
Pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.


Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989