Cebula

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Cebula magazynu Jesieni Wieku

Cebula jadalna (łac. Allium cepa) to należąca do rodziny Liliowatych roślina dwu- lub wieloletnia.

Cebula zawiera związki siarkowe, dwupeptydy, olejek eteryczny (który nadaje cebuli charakterystyczny aromat), śluz, pektyny, witaminy (C, B, E, K, PP), sole mineralne, krzemionkę.

Działanie i zastosowanie cebuli

  • Cebula posiada działanie bakteriobójcze.
  • Stosowana jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i zwiększa w nich wytwarzanie śluzu, stosowana jest w suchym kaszlu
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Stosowana zewnętrznie (jako okłady z cebuli ugotowanej lub upieczonej) w trudno gojących się ranach, czyrakach, owrzodzeniach, po ukąszeniu pszczoły.
  • W chorobie reumatycznej okłady z miazgi świeżej cebuli poprawiają ukrwienie tkanek i zmniejszają ból.
  • W leczeniu blizn. W aptekach można kupić gotowe kremy i żele na bazie cebuli np. Cepan lub Contractubex.

Zdjęcie do artykułu Cebula magazynu Jesieni Wieku

Przepisy z cebuli

Syrop z cebuli
Rozdrobnić cebulę (np. w blenderze), wymieszać z identyczną ilością miodu, zagotować i przecedzić.
Stosować 1 łyżkę (dzieci 1 łyżeczkę) 3-5 razy dziennie

Sok z cebuli
pokroić drobno cebulę, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, po czym przecedzić.

Maść cebulowa
Zetrzeć cebulę ma tarce, dodać łyżkę miodu, łyżeczkę mąki pszennej, ½ tuby Tormentiolu i utrzeć w moździerzu na gęstą pastę.

Cebula do okładów
Rozetrzeć cebulę i przyłożyć na ranę i przykryć gazą.

 

 


Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989