Cebula jadalna (łac. Allium cepa) to należąca do rodziny Liliowatych roślina dwu- lub wieloletnia.
Cebula zawiera związki siarkowe, dwupeptydy, olejek eteryczny (który nadaje cebuli charakterystyczny aromat), śluz, pektyny, witaminy (C, B, E, K, PP), sole mineralne, krzemionkę.
Działanie i zastosowanie cebuli
- Cebula posiada działanie bakteriobójcze.
- Stosowana jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i zwiększa w nich wytwarzanie śluzu, stosowana jest w suchym kaszlu
- Obniża ciśnienie krwi.
- Stosowana zewnętrznie (jako okłady z cebuli ugotowanej lub upieczonej) w trudno gojących się ranach, czyrakach, owrzodzeniach, po ukąszeniu pszczoły.
- W chorobie reumatycznej okłady z miazgi świeżej cebuli poprawiają ukrwienie tkanek i zmniejszają ból.
- W leczeniu blizn. W aptekach można kupić gotowe kremy i żele na bazie cebuli np. Cepan lub Contractubex.
Przepisy z cebuli
Syrop z cebuli
Rozdrobnić cebulę (np. w blenderze), wymieszać z identyczną ilością miodu, zagotować i przecedzić.
Stosować 1 łyżkę (dzieci 1 łyżeczkę) 3-5 razy dziennie
Sok z cebuli
pokroić drobno cebulę, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, po czym przecedzić.
Maść cebulowa
Zetrzeć cebulę ma tarce, dodać łyżkę miodu, łyżeczkę mąki pszennej, ½ tuby Tormentiolu i utrzeć w moździerzu na gęstą pastę.
Cebula do okładów
Rozetrzeć cebulę i przyłożyć na ranę i przykryć gazą.
Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989
Strona główna › Forum › Cebula jadalna (Allium cepa)
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja:
M. 10 lata, 5 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.