Chrzan pospolity (łac. Armoracia lapathifolia) to popularna w Polsce bylina należąca do rodziny Krzyżowych (Cruciferae). W celach spożywczych stosuje się wykopany jesienią świeży korzeń. Zawiera on glikozyd siarkocyjanowy, witaminę C i związki bakteriobójcze.
Działanie i zastosowanie chrzanu
- Starty chrzan jest popularnym dodatkiem do mięs, sosów i niektórych potraw. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia przemianę materii.
- Stosowany może być w mokrym kaszlu, ponieważ posiada działanie wykrztuśne i odkażające drogi oddechowe.
- Dzięki zawartości witaminy C poprawia odporność organizmu.
- Okłady z chrzanu drażnią skórę, powodując jej przekrwienie i wywołują uczucie ciepła, poza tym działają bakteriobójczo i przeciwreumatycznie. Znalazły zastosowanie w leczeniu bólów gośćcowych, stawowych i mięśniowych, a także w zapaleniu nerwu kulszowego i korzonków nerwowych.
Działania niepożądane chrzanu
Okłady z chrzanu stosowane zbyt długo silnie drażnią skórę, powodując jej uszkodzenie, stan zapalny i ropny oraz pęcherze.
Przetwory z chrzanu
Syrop z chrzanu
W celu sporządzenia syropu należy utrzeć 100g świeżego korzenia chrzanu i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą (pół szklanki), a następnie zostawić na pół godziny pod przykryciem. Wycisnąć sok przez gazę i dodać miód. Stosować w kaszlu 3 razy dziennie 1 łyżkę stołową.
Okład z chrzanu
Starty świeży korzeń chrzanu przykładać na bolące miejsca i przykryć szmatką. Usunąć i zmyć okład, gdy zaczniemy odczuwać silne pieczenie. Następnie posmarować miejsce tłustą maścią lub oliwą.
Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989
Strona główna › Forum › Chrzan pospolity (łac. Armoracia lapathifolia)
Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos. Ostatnia aktualizacja: M. 9 lata, 11 miesiące temu.
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć w tym temacie.