Chrzan

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Chrzan magazynu Jesieni Wieku

Chrzan pospolity (łac. Armoracia lapathifolia) to popularna w Polsce bylina należąca do rodziny Krzyżowych (Cruciferae). W celach spożywczych stosuje się wykopany jesienią świeży korzeń. Zawiera on glikozyd siarkocyjanowy, witaminę C i związki bakteriobójcze.

 

Działanie i zastosowanie chrzanu

  • Starty chrzan jest popularnym dodatkiem do mięs, sosów i niektórych potraw. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia przemianę materii.
  • Stosowany może być w mokrym kaszlu, ponieważ posiada działanie wykrztuśne i odkażające drogi oddechowe.
  • Dzięki zawartości witaminy C poprawia odporność organizmu.
  • Okłady z chrzanu drażnią skórę, powodując jej przekrwienie i wywołują uczucie ciepła, poza tym działają bakteriobójczo i przeciwreumatycznie. Znalazły zastosowanie w leczeniu bólów gośćcowych, stawowych i mięśniowych, a także w zapaleniu nerwu kulszowego i korzonków nerwowych.

 

Działania niepożądane chrzanu

Okłady z chrzanu stosowane zbyt długo silnie drażnią skórę, powodując jej uszkodzenie, stan zapalny i ropny oraz pęcherze.

 

Przetwory z chrzanu

Syrop z chrzanu

W celu sporządzenia syropu należy utrzeć 100g świeżego korzenia chrzanu i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą (pół szklanki), a następnie zostawić na pół godziny pod przykryciem. Wycisnąć sok przez gazę i dodać miód. Stosować w kaszlu 3 razy dziennie 1 łyżkę stołową.

Okład z chrzanu

Starty świeży korzeń chrzanu przykładać na bolące miejsca i przykryć szmatką. Usunąć i zmyć okład, gdy zaczniemy odczuwać silne pieczenie. Następnie posmarować miejsce tłustą maścią lub oliwą.

 

 

Literatura:
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Warszawa 1989