Dieta w okresie menopauzy.

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Dieta w okresie menopauzy magazynu Jesien Wieku

W okresie menopauzy następuje spadek poziomu hormonów płciowych. Rośnie ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo zmniejsza się masa mięśni, która zostaje zastąpiona tkanką tłuszczową. Przemiana materii zostaje spowolniona, skóra traci elastyczność i coraz trudniej jest kontrolować masę ciała.
W tym okresie niezwykle istotna staje się właściwie dobrana i zbilansowana dieta. Odpowiednia jakość i ilość pokarmu pozwala na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów związanych z menopauzą oraz utrzymać prawidłową masę ciała i stan skóry. Zadbaj o dietę podczas menopauzy

Zasady prawidłowego żywienia po 40-tce.

  • Zrezygnuj lub ogranicz ilość spożywanego tłuszczu i cukru.
  • Tłuste mięso zastąp chudym drobiem, rybami i owocami morza.
  • Jedz więcej warzyw i owoców, bogatych w błonnik.
  • Jedz częściej a mniej.
  • Staraj się unikać jedzenia po godzinie 19.
  • Pij więcej wody i soków warzywno-owocowych niż kawy i mocnej herbaty.
  • Rzuć palenie, ogranicz spożywanie alkoholu.
  • Aby złagodzić objawy związane z okresem przekwitania spożywaj pokarmy bogate w fitohoromony (naturalne roślinne związki przypominające w budowie estrogeny i działające do nich podobnie). Należą do nich produkty sojowe, len, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także owoce morwy, orzechy, sezam i winogrona.
  • Dodatkowo jedz produkty korzystnie wpływające na stan Twojej skóry tj. bogate w witaminę A, E oraz B i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Możesz pomyśleć o suplemencie diety Oeparol Femina, którego kapsułki zawierają mieszanki oleju wiesiołkowego oraz lnianego. Jest to bogate źródło kwasów omega-3 i omega-6, odżywiających skórę, poprawiających jej jędrność i zapobiegających jej wysuszaniu, a ponad korzystnie wpływających na stan włosów i paznokci oraz poprawiających samopoczucie w okresie menopauzy.

  • Ze względu na wzrost ryzyka osteoporozy zwiększ spożycie wapnia (produkty mleczne) i witaminy D (ryby, mleko, sery).
  • Nie podjadaj między posiłkami. Jeżeli nadal jesteś głodna przygotuj sobie pokrojoną marchewkę lub inne warzywo, które lubisz.
  • Ponadto nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej.

.


Zobacz również artykuły: „Menopauza”, „Hormonalna Terapia Zastępcza”, „Dieta o niskim indeksie glikemicznym”.