Indeks glikemiczny

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie owoców i warzyw

    Prawidłowo dobrana dieta uwzględniająca indeks glikemiczny może zapobiegać cukrzycy, otyłości czy chorobom okładu sercowo-naczyniowego, a tym samym utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
    Po spożyciu pokarmu zawierającego węglowodany uwalniana insulina powoduje przenikanie glukozy do tkanek. Obserwujemy wzrost stężenia glukozy we krwi. Po około 20-30 minutach stężenie osiąga poziom maksymalny, a następnie maleje w ciągu 90-180 minut i wraca do pierwotnego poziomu (tego na czczo). Obniżona tolerancja glukozy wynikająca z zaburzenia działania insuliny to stan, w którym wysokie stężenie glukozy jest dłuższe i wolniej wraca do poziomu wyjściowego. Mówimy o tzw. hiperglikemii poposiłkowej. Natomiast hiperglikemia na czczo związana jest z tzw. insulinoopornością i z wzmożoną produkcją glukozy.

Co to jest indeks glikemiczny?

    Ilość i rodzaj przyjmowanego pokarmu mają istotny wpływ na stężenie glukozy we krwi, co w praktyce określa indeks glikemiczny (IG).
Indeks glikemiczny to szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości czystej glukozy (o IG 100). Wartości IG poniżej 55 mają produkty o niskim IG, 55-70- średnim, powyżej 70 -wysokim. W załączonejponiżej tabeli przedstawiam wykaz najbardziej popularnych produktów w zależności od ich wartości IG.


Trawienie i wchłanianie węglowodanów do krwi jest zależne od wielu czynników tj.

  • rodzaju cukrów (proste i złożone) i ich budowy chemicznej,
  • sposobu obróbki pokarmu, dojrzałości owoców,
  • zawartości błonnika, białka i tłuszczów

    Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym są wolniej wchłaniane. Po ich spożyciu stężenie glukozy we krwi zwiększa się powoli, a następnie powoli spada. Właśnie takie produkty powinny być wybierane nie tylko przez osoby chore na cukrzycę, ale także osoby zdrowe w celu zmniejszenia napadów głodu. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost, a następnie szybki spadek poziomu glukozy we krwi (nawet poniżej wartości wyjściowych).
    Indeks glikemiczny jest niższy, gdy spożywane przez nas produkty są w ich naturalnej postaci, czyli nie przetworzonej, niegotowanej i nierozdrobnionej. Np. gotowana marchew w przeciwieństwie do jej surowej postaci charakteryzuje się wysokim IG.
    Rozdrabnianie warzyw i owoców oraz obróbka w wysokiej temperaturze, a także dojrzałość owoców zwiększa ich indeks glikemiczny. Dla przykładu dojrzałe banany mają znacznie wyższy IG niż niedojrzałe.
    Korzystne jest spożywanie produktów z dodatkiem błonnika, ponieważ błonnik zmniejsza szybkość wchłaniania cukru.
Skrobia bardzo istotnie wpływa na IG pokarmu. W zależności od frakcji (amylozy rozpuszczalnej w wodzie i amylopektyny nierozpuszczalnej w wodze) zawartej w skrobi IG przybiera różną wartość np. ryż biały ma wysoki IG, ryż basmati ma już niższy (ok=50), a już ryż preparowany termicznie (parboiled) ma niski IG. Im większy stosunek amylozy do amylopektyny, tym mniejszy IG. Pokarmy bogate w błonnik tzw. rozpuszczalny np. owiec, jęczmień, nasiona roślin strączkowych mają niski IG. Błonnik nierozpuszczalny (celuloza i lignina) wpływają na podwyższenie IG.
    Produktów o wysokim IG nie powinniśmy spożywać osobno (np. ugotowanych ziemniaków, białego ryżu). Połączenie ziemniaków z surówką warzywną polaną oliwą z oliwek (jako źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych) i chudym mięsem sprawia, że IG całego posiłku jest znacznie niższy.


    Zatem powinno wybierać się produkty o niskim IG (około 50% wartości energetycznej diety) tj. surowe owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, makaronów z semoliny, grubych kasz i pieczywa typu pumpernikiel, a unikać jasnego pieczywa, produktów o małej zawartości błonnika czy zawierających cukry proste (słodycze, ciasta, słodzone napoje i soki). Przykłady potraw o niskim indeksie glikemicznym można przeczytać w kolejnym artykule „Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Przykłady posiłków”.

 

Tabela indeksu glikemicznego wybranych produktów.

Produkty z niskim indeksem glikemicznym Produkty ze średnim indeksem glikemicznym Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Jaja Mleko kokosowe Napoje (słodzone)
Kawa, herbata Figi suszone Ketchup
Majonez (jaja, olej, musztarda) Morele suszone Musztarda (z cukrem)
Ryby i owoce morza Śliwki suszone Majonez z cukrem
Twaróg odtłuszczony Żurawina Cukier
Sery żółte i pleśniowe Ananas (świeży) Prażona kukurydza
Śmietana kwaśna Banany niedojrzałe Płatki kukurydziane
Mleko sojowe Kokos Chipsy
Sos sojowy (bez cukru) Winogrono (zielone i czerwone) Miód
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy Kiwi Kakao słodzone/czekolada
Wino wytrawne (czerwone, białe) Mango Mleko tłuste
Wołowina Zielony groszek z puszki (bez cukru) Muesli słodzone
Ocet Bób niegotowany Lody słodzone cukrem
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) Fasola z puszki Dżem z cukrem
Drożdże Muesli (niesłodzone) Rodzynki
Dziki ryż Chleb orkiszowy Biszkopt
Makaron chiński Chleb z mąki na na zaczynie lub drożdżach Sucharki
Dżem niesłodzony Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) Biały ryż
Czekolada gorzka (>70% kakao) Chleb żytni Kukurydza
Kakao (bez cukru) Otręby (owsiane i pszenne) Kuskus
Brukselka Owies Owsianka
Cebula Płatki śniadaniowe pełne Kasza manna
Cukinia Płatki owsiane (niegotowane) Ryż długoziarnisty
Cykoria Makaron z pszenicy durum Kasza jęczmienna
Czarna porzeczka Makaron typ Capellini Spaghetti (ugotowane na miękko), Lazania
Fasolka Makaron z mąki razowej – al dente Pizza
Pestki z dyni Ryż basmati brązowy Mąka biała, ziemniaczana, ryżowa, kukurydziana
Grzyby Ryż basmati Chleb z białej mąki
Imbir Ryż brązowy Chleb pełnoziarnisty
Kalafior Kasza gryczana Chleb żytni z białej mąki
Kapusta Bułki, Bagietki
Kiełki Makaron z białej mąki
Kapusta kiszona Melon
Koper Brzoskwinie z puszki
Ogórek Morele z puszki
Oliwki Ananas z puszki
Papryka (czerwona, zielona, żółta) Banany dojrzałe
Pomidory Arbuz
Bakłażan Daktyle suszone
Por Buraki gotowane
Rabarbar Ziemniaki gotowane, pieczone, smażone, Puree
Rzodkiew Dynia
Sałata Kabaczek
Seler naciowy Bób gotowany
Buraki surowe czerwone Marchew gotowana
Szczaw Rzepa, brukiew (gotowane)
Szparagi Seler gotowany (korzeń)
Szpinak
Karczochy
Marchew surowa
Groszek zielony
Fasola czarna, biała
Ciecierzyca z puszki, gotowana
Czosnek
Awokado
Brzoskwinie, Morele
Truskawki
Wiśnie, Czereśnie
Maliny, Borówki, Jeżyny
Mandarynki, Grejpfrut
Granat
Gruszka
Figi świeże
Granat
Jabłka świeże, duszone, suszone

 

Zobacz także artykuł „Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Przykłady posiłków.” oraz  „Cukrzyca. Co warto wiedzieć o cukrzycy” .

 

 

Literatura:
Magazyn Edukacyjny PFED.