Prebiotyki i probiotyki

Kategoria: Zdrowie Zdjęcie do artykułu Prebiotyki i probiotyki magazynu Jesieni Wieku

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które pozytywnie działają na na nasz stan zdrowia. Probiotyki to bakterie Lactobacillus( acidophilus, rhamnosus), Bifidobacterium lub grzyby Saccharomyces boulardi.

Prebiotyki natomiast to węglowodany (cukry), które nie są trawione przez nasz organizm i dzięki temu wpływają na rozwój bakterii występujących naturalnie w jelicie grubym. Najczęściej stosuje się takie prebiotyki jak inulina, fruktooligosacharydy, ksylooligosacharydy, galaktooligosacharydy, laktuloza i laktitol.

Rola probiotyków

Naturalna mikroflora przewodu pokarmowego ma olbrzymie znaczenie dla wchłaniania i trawienia pokarmu. Odgrywa rolę ochronną przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Stymuluje odporność organizmu, bierze udział w produkcji niektórych witamin, zapobiega i pomaga w leczeniu chorób np. bierze dział w zapobieganiu takiej niebezpiecznej chorobie jak rak jelita grubego. Zmniejszenie ilości tych bakterii w naszym organizmie może nastąpić w wyniku infekcji i niektórych chorób np. jelit, wskutek niewłaściwej diety, stresu, stosowania antybiotyków. Prowadzi to do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (biegunek lub zaparć) i osłabienia odporności organizmu.

Jakie jest zastosowanie probiotyków?

  • Biegunka (szczególnie Lactobacillus GG, L.reuteri, L.acidophilus, L .bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardi, Bifidobacterium ). Probiotyki wspomagają leczenie biegunek, ale i działają zapobiegawczo, szczególnie w biegunkach wywołanych rotawirusem. Dlatego jeśli w domu ktoś choruje warto wziąć zapobiegawczo preparat zawierający probiotyki.
  • Tzw. biegunka podróżnych, czyli trzy lub więcej wypróżnień (wodnistych) w ciągu dnia, z bólami i skurczami brzucha oraz wzdęciami. Szacuje się, że nawet do połowy turystów podróżujących za granicę (szczególnie do Azji, Afryki, ameryki) choruję na tą dolegliwość. Przyjmowanie zapobiegawczo probiotyków może nas uchronić przed pozostaniem w łóżku w czasie wakacji.
  • Zakażenie bakterią Helicobacter pylori (występującą w żołądku i powodującą wrzody żołądka). Tutaj skuteczne jest podawanie probiotyków Lactobacillus casei, L.johnsonii, L.paracasei. L.rhamnosus GG.
  • Zaparcia. Probiotyki wywierają korzystny wpływ na pracę jelit. Problem zaparć dotyka często osób po 60-tym roku życia, dlatego dieta osób starszych powinna być bogata w produkty zawierające probiotyki.

Przeczytaj również:

Ołów

Zdjęcie do artykułu Ołów magazynu Jesieni Wieku

Sosna

Zdjęcie sosny zwyczajnej magazynu Jesieni Wieku

Choroba Pageta

Zdjęcie do artykułu Choroba Pageta magazynu Jesieni Wieku