M.

Odpowiedzi forów stworzone

Wyświetlanie 20 wpisów: 1–20 (z 20)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi: 20 czerwca 2015 II Ogólnopolska Parada Seniorów #1830
    M.
    M.
    Moderator

    W Paradzie uczestniczyło około 10 tyś. osób z różnych miast.

    Było głośno i kolorowo – balony, gwizdki, transparenty gwizdki, bębny.

    Dwa piętrowe autobusy.

    Paradę poprowadziła DJ Wika.

    w odpowiedzi: Ciśnienie krwi #1310
    M.
    M.
    Moderator
    M.
    M.
    Moderator

    Bardzo przydatnym sposobem na pozbycie się moli spożywczych  może być podgrzanie octu w garnku i przełożenie w małych miseczkach do szafy.

    w odpowiedzi: Sposoby na kurzajki #1052
    M.
    M.
    Moderator

    Dawniej stosowano sok ze świeżego ziela jaskółczego.  Nacina się lub obrywa łodygę, z której wypływa żółty sok służący do nakładania bezpośrednio  na kurzajkę.

    w odpowiedzi: Ciśnienie krwi #1038
    M.
    M.
    Moderator

    Prawidłowy wynik ciśnienia krwi to ok. 120/80 mmHg.

    O nadciśnieniu tętniczym mówi się, gdy wartości te są równe lub większe od 140/90 mmHg.

    w odpowiedzi: Legionella #1037
    M.
    M.
    Moderator

     

    Bakterie Legionella rozwijają się w środowisku wodnym. Najlepsza dla nich temp to około 40°C. W temperaturze 55°C żyje około 20 min, a w temperaturze 60°C około 2 minut. Ginie w temperaturze ok. 70°C. Dlatego zaleca się podgrzewanie wody użytkowej do temp. 55-60°C, oraz okresowe (np. raz w tygodniu) ogrzewanie wody do temperatury 70ºC na minimum 5 minut.

     

    w odpowiedzi: Jazda na rowerze w Warszawie #1028
    M.
    M.
    Moderator

    ok 5km trasa z Powiśla do  Mostu Gdańskiego, doskonała również na spacer

    w odpowiedzi: szparagi – przepisy #1020
    M.
    M.
    Moderator

     

    Ciekawym pomysłem jest przepis na szparagi z sosem truskawkowym.

     

     

    Potrzebujemy

     

    szparagi

     

    truskawki

     

    ocet jabłkowy lub winny

     

    por

     

    sól, pieprz

     

     

    Truskawki miksujemy w blenderze z octem jabłkowym i odrobiną soli i pieprzu. Por kroimy w paseczki średniej grubości i moczymy we wrzacej wodzie na parę minut.

     

    Szparagi układamy w małe pęczki (po 2, 3 sztuki) i zawijamy paskiem pora . Całość polewamy sosem truskawkowym. Możemy podać je jako przystawkę.

     

    w odpowiedzi: Sposób na plamy z cytrusów? #960
    M.
    M.
    Moderator

    Za pomocą mleka też się wywabia plamy z czarnych jagód.

    w odpowiedzi: Jazda na rowerze w Warszawie #936
    M.
    M.
    Moderator

    Bardzo fajna trasa rowerowa, super nadająca się dla wysportowanego seniora, z osiedla Derby nad Zalew Zegrzyński, ok 15 km.

    Trasa wzdłuż Zalewu, prosta i bardzo ładna.

    w odpowiedzi: Wysoki cholesterol #927
    M.
    M.
    Moderator

    Sam poziom cholesterolu nie wystarcza do oceny zmian miażdżycowych. Potrzebujesz zrobić dodatkowo lipidogram czyli poszczególne frakcje cholesterolu, HDL czyli dobra frakcja, LDL – zła frakcja i trójglicerydy. Badanie to robi się z krwi, na czczo, rano, kolacja powinna być lekkostrawna i spożyta ok. 12 godzin wcześniej.

    w odpowiedzi: Legionella #926
    M.
    M.
    Moderator

    Leginella pneumophila to bakteria żyjąca w urządzeniach klimatyzacyjnych. Wywołuje poważne infekcje płuc zagrażające życiu. Wnika wraz  z powietrzem do pęcherzyków płucnych i niszczy miąższ płuc uszkadzając mechanizmy odpornościowe.

    w odpowiedzi: Toksyna botulinowa #924
    M.
    M.
    Moderator

    Toksyna botulinowa (jad kiełbasiany) jest to białko wytwarzane przez bakterie Clostridium botulinum. To silna neurotoksyna, która powoduje porażenie mięśni poprzez blokadę przekazywania sygnałów z zakończeń nerwowych do mięśni.

    W lecznictwie:

    Stosowana w leczeniu kurczu powiek, kręczu szyi, dystoni czy innych chorób z nieprawidłowym napięciem mięśni.

    Trucizna:

    Spożycie konserw zanieczyszczonych toksyną botulinową powoduje porażenie mięśni, zaburzenie połykania, a nawet śmierć.

     

     

     

     

     

     

    w odpowiedzi: Jabłka #923
    M.
    M.
    Moderator

    Oczywiście domowe wypieki z jabłek:

    strucle, szarlotki, pleśniaki

     

    w odpowiedzi: Jabłka #922
    M.
    M.
    Moderator

    Jabłka suszone

    Jabłka kiszone (Jabłka kisi się z dodatkiem mąki żytniej lub z kapustą) – doskonały dodatek do surówek lub jako przekąska

    Trunki np. calvadosy ( wytrawne winiaki o charakterystycznym jabłkowym bukiecie)

    Musy jabłkowe, jabłka prażone,

    Konfitury jabłkowe – najlepiej z papierówek lub antonówek – gdy powstanie z nich gorący mus dodajemy jabłka twardsze (zimowe)

    M.
    M.
    Moderator

    Należy obliczyć BMI. W tym celu należy podzielić swoją masę ciała (w kg) przez wzrost (w m2).

    w odpowiedzi: systemy wspierania #823
    M.
    M.
    Moderator

    W Polsce w miejscach gdzie zakupy robią głównie osoby starsze, personel w wieku przed- lub emerytalnym doskonale się sprawdzi.

    w odpowiedzi: systemy wspierania #822
    M.
    M.
    Moderator

    Ikea w Szwecji ma program wspierający osoby starsze, zarówno ich zatrudnienie jak i stopniowe odejście na emeryturę.

    w odpowiedzi: Czcionka #820
    M.
    M.
    Moderator

    Też uważam, że duża czcionka jest wygodna w użyciu.

    w odpowiedzi: Zasady dawkowania leków – przydatne informacje #458
    M.
    M.
    Moderator

    Leków nie należy  popijać sokiem grejpfrutowym.

Wyświetlanie 20 wpisów: 1–20 (z 20)