Joanna Maria Nowicka

Odpowiedzi forów stworzone

Wyświetlanie 12 wpisów: 1–12 (z 12)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi: Sposób na zatkany zlew #1370

    Ja używam tradycyjnego gumowego przepychacza.

    Umieszczam go w odpływie i dociskam. Następnie nalewam wodę (powyżej poziomu gumy), zatykam ręką odpływ przelewowy i przepycham zlew.

    w odpowiedzi: Czyszczenie fug #1369

    Ja sporządzam papkę złożoną z sody oczyszczonej, octu i niewielkiej ilości wody. Pozostawiam na 15 minut, a następnie przecieram szmatką.

    w odpowiedzi: PRZEKĄSKI #1348

    Czipsy z pigwy

    (przygotowuję jesienią i odkładam do pudełka na zimę)

    składniki:

    pigwa (parę sztuk) , kilka łyżek cukru.

    Pigwę myję i kroję w plasterki. Mieszam z cukrem i odkładam na dobę do lodówki (aż puszczą sok)

    Całość przekładam do rondla i gotuję 10 minut (dodaję w miarę potrzeby trochę wody).

    Suszę w piekarniku w 120 stopniach.

    w odpowiedzi: KONFITURY, DŻEMY, POWIDŁA #1346

    Z pigwy robię też galaretkę. Jest ona idealnym dodatkiem do serów.

    GALARETKA Z PIGWY

    składniki;

    2kg pigwy, 1/2 szklanki wody, 1kg cukru

    Owoce obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kawałki. Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pół godziny. Następnie dodaję cukier i miksuję w blenderze.

    Przekładam do rondla i gotuję na małym ogniu  do godziny, bez przykrycia.

    Przekładam do prostokątnej formy i zostawiam do ostygnięcia.

     

    w odpowiedzi: KONFITURY, DŻEMY, POWIDŁA #1345

    DŻEM Z PIGWY

    składniki:

    1 kg owoców pigwowca

    1 kg cukru

    2 szklanki wody

    Owoce obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w kawałki.

    W garnku zagotowuję wodę z cukrem i dodaję owoce. Gotuję do otrzymania konsystencji dżemu.

    Przekładam do słoików.

    Dżem jest idealnym dodatkiem również do mięs. Ja go dodaję do żeberek.

    w odpowiedzi: LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy #1344

    PIGWÓWKA CZYLI NALEWKA Z PIGWY

    Składniki:

    2 kg pigwy (owoców)

    1litr wodki

    Umyte i pokrojone owoce zalewam alkoholem i odstawiam na miesiąc (wstrząsając od czasu do czasu).

    Następnie zlewam alkohol i dodaję do niego cukier. Odstawiam na miesiąc.

    Łączę obie części ze sobą. Odstawiam na kilka dni. Po tym czasie przelewam do butelek.

     

    w odpowiedzi: GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów #1316

    Gołąbki z borowikami i kaszą gryczaną

    Składniki:

    kapusta włoska, 50dkg mięsa mielonego, woreczek lub dwa kaszy gryczanej, borowiki (lub inne grzyby),

    cebula, jajko, oliwa, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Grzyby pokrojone ugotować. Liście kapusty zalać wrzątkiem.

    Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą, dodać jajko, przyprawy i nakładać na liście kapusty, po czym je zawinąć. Ułożyć w brytfannie i  gotować do miękkości (około godziny).

    Ja podaję polane sosem pomidorowym lub grzybowym.

     

    w odpowiedzi: Orzechy #1272

    Pesto z orzechami włoskimi

    Składniki:

    pęczek świeżej  bazylii, pół pęczka pietruszki, duża garść orzechów włoskich, <br />

     

    2 łyżki kaparów, parmezan, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, mała łyżka masła

     

    Przygotowanie:

    Drobno siekam czosnek, orzechy, kapary, bazylię,pietruszkę. Dodaję masło i oliwę, na końcu parmezan. Podaję z makaronem pełnoziarnistym.

     

     

     

     

    w odpowiedzi: Parzenie kawy i herbaty #1271

    Parzenie herbaty

    Herbatę czarną zaparzam 5 minut we wrzątku (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do dwóch razy.

    Herbatę zieloną zaparzam 4 minuty w temperaturze ok. 75 stopni  (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do czterech razy.

    Herbatę białą zaparzam 10 minut w temperaturze ok. 70 stopni  (sypię 1 łyżeczkę herbaty na szklankę wody). Można zaparzać do pięciu razy.

    w odpowiedzi: PRZEPISY NA DANIA Z ZIEMNIAKA #1250

    KISZKA ZIEMNIACZANA

    Składniki:

    oczyszczone jelito ok. pół kg

    wędzony boczek 25dkg, odrobina słoniny

    ziemniaki 2,5 kg

    cebula 2 szt.

    jaja 3 szt

    sól, pieprz, rozmaryn

    Przygotowanie:

     Boczek i słoninę pokrojone w kostkę  smażę.

    Ziemniaki i cebulę ścieram. Dodaję  skwarki, boczek, jaja i przyprawy i mieszam.

    Jelito napełniam (nie do pełna) masą, związuję sznurkiem, przekłuwam wykałaczką i piekę w 170 stopniach ok 1,5 godziny.

     

    w odpowiedzi: LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy #1229

    NALEWKA Z OWOCÓW GŁOGU

    Składniki:

    1kg owoców głogu

    1 litr spirytusu

    3 szklanki cukru

    10 goździków

    Przygotowanie:

    Owoce myję i wsypuję do dużego słoja (lekko można je roztłuc). Zalewam spirytusem. Zamykam słoik i odstawiam na miesiąc, co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie zlewam alkohol.

    Po tym czasie w garnku zagotowuję cukier w dwóch szklankach wody i dodaję goździki. Mieszam z alkoholem i odstawiam na tydzień. Następnie przecedzam nalewkę i odstawiam na 6 miesięcy.

     

    w odpowiedzi: Jak zmiękczyć wodę domowymi sposobami? #1228

    Ja do płukania włosów używam wody z dodatkiem cytryny (łyżeczka na dwa litry wody). Włosy są bardziej miękkie i dłużej „świeże”

Wyświetlanie 12 wpisów: 1–12 (z 12)