Michał Wawrzyn

Odpowiedzi forów stworzone

Wyświetlanie 25 wpisów: 1–25 (z 36)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi: Dlaczego warto leczyć się u geriatry? #1867

    W ramach Instytutu Reumatologii w Warszawie powstanie Instytut  Geriatrii, specjalizujący się w leczeniu i opiece nad osobami starszymi, z większą liczbą lekarzy geriatrów.

    w odpowiedzi: zdrowe żywienie #1862

    zupa krem z marchewki

    Posiekaj 4 marchewki, 1 cebulę i kawałek imbiru. Uduś na patelni z oliwą z oliwek, zalej szklanką wody. Dodaj sól, pieprz i curry.  Całość  zmiksuj, na wierzch dodaj łyżkę jogurtu i uprażone pestki dyni.

     

     

    w odpowiedzi: Grypa 65+ #1368

    Czy warto szczepić się na grypę? Kiedy się szczepić?

    w odpowiedzi: LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy #1343

    CYTRYNÓWKA czyli NALEWKA Z CYTRYN

    Składniki:

    skórka z trzech cytryn

    szklanka cukru

    pół litra wódki

    Sparzone i umyte cytryny obieram (bardzo cienko, bez białej części) ze skórki, którą następnie ścieram.

    Przekładam skórkę do słoika i zalewam wódką. Pozostawiam na 2 tygodnie.

    Po tym czasie przecedzam i dodaję cukier.

    Odstawiam nalewkę na 2 miesiące (mieszając od czasu do czasu).

    Polecam.

    25 listopada 2014 „Rzeźba średniowieczna”

    2 grudnia 2014 „W pracowni XIX-wiecznego rzeźbiarza”

    9 grudnia 2014 „Rzeźba I połowy XX wieku – kubistyczna forma, futurystyczna wizja”

    16 grudnia 2014 „Rzeźba jest kobietą. Twórczość Katarzyny Kobro i Aliny Szapocznikow”

    23 grudnia 2014 „Kto się boi dekonstrukcji? Rzeźba II połowy XX wieku”

    30 grudnia 2014 „Sztuka bez dzieła sztuki: Happening, performans, sztuka konceptualna”

    w odpowiedzi: Orzechy #1203

    Kurczak w orzechowej panierce

    Składniki:

    duża pierś z kurczaka

    panierka: pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (i zarumienionych na patelni), bułka tarta, starty parmezan (po 2-3 łyżki), sól, pieprz, jajko

    Przygotowanie:

    Piersi pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w panierce i smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni.

     

    Można podawać jako przekąska lub z ziemniakami i surówką do obiadu.

    w odpowiedzi: Surówki – dodatki do obiadu #1202

    Surówka z porem i rodzynkami

    Składniki: 1 por, rodzynki, 1 jabłko (najlepiej szara reneta), jogurt naturalny, sól, pieprz,  1 łyżka soku z cytryny

    Przygotowanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rodzynki (namoczone wcześniej) i pozostałe składniki.

    w odpowiedzi: GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów #1195

    Marynowane rydze

    Składniki:

    1kg rydzów

    ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, gorczyca, 4 łyżeczki soli

    zalewa: 500ml wody, 250 ml octu, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru

    Przygotowanie:

    Zalewę przygotowuję przez ugotowanie w garnku wszystkich składników.

    Grzyby oczyszczam, myję i gotuję z solą ok. 15 minut, następnie wkładam do słoika i dodaję przyprawy i uzupełniam gorącą zalewą.

    Zakręcam słoiki i pasteryzuję.

    w odpowiedzi: Jabłka #1194

    Konfitura jabłkowo-aroniowa

    Składniki:

    1kg kwaśnych jabłek, 1,5kg aronii, 1kg cukru, goździki, cynamon

    Przygotowanie:

    Jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) dusić w garnku z cynamonem. Aronię zmiksować, dodać cukier i goździki.

    Całość wymieszać i gotować na małym ogniu ok pół godziny. Natychmiast przełożyć do słoików i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

    w odpowiedzi: Przepisy z dyni #1193

    Frytki z dyni

    zdrowa i pyszna przekąska

    Składniki:

    500 g miąższu dyni,  1 cebula, 2 łyżeczki curry, szczypta soli, mąka

    Przygotowanie:

    Dynię i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę i przyprawy i wymieszać. Smażyć na oleju na patelni.

     

    w odpowiedzi: Orzechy #1161

    Przysmak z czarnych orzechów (do serów, mięs)

    składniki:

    1kg niedojrzałych orzechów (zebranych pod koniec czerwca),

    zalewa: laska wanilii, 1 litr wody, 1 kg cukru, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej,  3 ziarenka ziela angielskiego, 3 małe listki laurowe, 3 goździki,

    przygotowanie:

    Orzechy myję, nakłuwam kilka razy  igłą i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 2 tygodnie (wodę zmieniam codziennie)

    Po 2 tyg gotuję orzechy pół godziny i odcedzam.

    Przygotowuję zalewę (najpierw ją gotuję) z wody, cukru i przypraw i zalewam orzechy na 24h.  Zlewam płyn, dodaję pół szklanki cukru i zagotowuję. Ponownie zalewam orzechy i odstawiam na 24h (czynność ta wykonuję 3 razy-3dni).

    Po 3 dniach gotuję przez ok. 20 minut orzechy w zalewie i przekładam do słoików. Zamykam słoiki (od razu) i przechowuję w piwnicy do stycznia.

     

    w odpowiedzi: PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY #1127

     ZUPA ŻUR ŚLĄSKI (przepis wg. mojej mamy)

    Najpierw sporządzam zakwas domowy:

    zakwas domowy

    Składniki na zakwas:

    szklanka żytniej mąki, litr przegotowanej zimnej wody, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki zmieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Raz dziennie wymieszać drewnianą łyżka. Zakwas posiada charakterystyczny zapach.

    Zakwas można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce ok. miesiąca. W przypadku sporządzania nowego zakwasu dodaję do niego 3-4 łyżki „starego” zakwasu.

     

    żur śląski

    Składniki:

    Zakwas, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, seler, pietruszka, 1 cebula, pół czosnku, 2 sztuki suszonych grzybów

    kiełbasa biała (dobra), duży plaster boczku wędzonego, jajko ugotowanie na twardo

    sól, pieprz, majeranek, śmietana

    Przygotowanie:

    1. Przygotowuję wywar z warzyw i grzybów suszonych.

    2. Na patelni smażę boczek,pokrojoną cebulkę i dodaję do wywaru.

    3. Dodaję kiełbasę, wyciśnięty czosnek.

    4. Wlewam zakwas. Na końcu majeranek.

    Zupa najlepsza jest następnego dnia. Do każdego talerza dodaję połówkę jajka ugotowanego na twardo, kawałek kiełbaski i łyżkę śmietanki (wcześniej zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem,  odrobiną soli i pieprzu).

    SMACZNEGO!!!

     

    w odpowiedzi: Przepisy z dyni #1126

    Puree z dyni

    Puree dodaję jako farsz do naleśników lub pierogów.

    Puree przygotowuję podobnie jak Anna M sporządza mus (powyżej przepis), dodatkowo gotowy mus przecieram przez sitko lub gazę.
    w odpowiedzi: Przepisy z dyni #1125

    Placki dyniowe

    Zetrzeć miąższ na tarce (grube oczka), dodać mąkę, jajko i wymieszać. Smażyć na patelni.

    Można je jeść na ostro np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

    lub na słodko np. z miodem

    w odpowiedzi: Orzechy #1124

    Orzechówka

    Składniki:

    ok 60-70 dag zielonych orzechów włoskich (zbierane pod koniec lipcu lub na początku czerwca)
    1 litr spirytusu
    500 ml wody
    50 dag cukru trzcinowego i 30 g cukru waniliowego
    7-8  goździków, szczypta gałki muszkatowej, szczypta cynamonu

    Przygotowanie:

    Orzechy po umyciu pokroić i przełożyć do dużego słoika, zalać spirytusem. Słoik zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować w garnku. Całość wymieszać, a następnie ostudzić i przesączyć przez gazę. Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.

     

    w odpowiedzi: Sposób na plamy z cytrusów? #1122

    A który odplamiacz waszym zdaniem jest najlepszy? Ja używam Vanish, jest dobry, ale nie na każdą plamę.

    w odpowiedzi: PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY #1121

    Po prostu rewelacja. Smakuje jak w dobrej restauracji na Ukrainie.

    w odpowiedzi: Orzechy #1094

    Orzechy włoskie z marcepanem

    Składniki:

    pół kilograma obranych orzechów włoskich w połówkach,

    pół kilograma ciemnego cukru, 100g marcepanu, 50 ml rumu, szklanka wody

    Przygotowanie:

    Zagotowuję wodę z cukrem, na końcu dodaję rum. Wałkiem rozgniatam marcepan, którym okładam orzechy (dwie połówki). Całość maczam w syropie. Odstawiam na parę godzin.

     

     

    w odpowiedzi: Wysoki cholesterol #1093

    Czy leki na cholesterol są bezpieczne?

    w odpowiedzi: Czyszczenie fug #1092

    Do czyszczenia białych fug:

    polecam wodę z octem w proporcji 2:1 lub sok z cytryny.

     

    Do czyszczenia kolorowych fug:

    proszek do pieczenia lekko zwilżony rozprowadzam na zabrudzone fugi i pocieram

    w odpowiedzi: Sposób na plamy z cytrusów? #1062

    Ja mam doskonały i sprawdzony sposób na usuwanie naklejek z szyb, drzwi,mebli itp. Wystarczy zwilżyć je gorącym octem. Naklejka powinna sama zejść.

    w odpowiedzi: Sposoby na kurzajki #1053

    Gdzie można znaleźć jaskółcze ziele? jak wygląda?

    w odpowiedzi: Grypa – kilka faktów #1049

    Czosnek  to sprawdzony sposób na walkę z grypą.

    w odpowiedzi: Formy opieki nad osobami starszymi w Polsce. #1022

    Jak przekonać osobę starszą żeby zgodziła się na pomoc opiekuna na godziny?

    w odpowiedzi: szparagi – przepisy #1021

     

    Ja dodaję szparagi jako dodatek do głównego dania.

     

    W tym celu ugotowane i ciepłe szparagi polewamy bułką tartą (usmażoną uprzednio na patelni z masełem).

     

Wyświetlanie 25 wpisów: 1–25 (z 36)