Marcelina Nowak

Odpowiedzi forów stworzone

Wyświetlanie 25 wpisów: 1–25 (z 30)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi: zdrowe żywienie #1885

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Kasza jaglana

    na słono - z cukinią, cebulką i czosnkiem

    Na patelni (suchej) podprażam orzechy, dodaję oliwę i pokrojony czosnek, cebulkę, następnie jarmuż, sól i pieprz, zalewam wodą i gotuję ok, 10 min. Na końcu dodaję kaszę (wg przepisu z opakowania) i smażę 5 minut.

     

    na słodko – z orzechami, owocami lub wirkami kokosowymi. Dosładzam miodem.

     

    w odpowiedzi: zdrowe żywienie #1873

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    placuszki z banana

    Dojrzałe banany rozgniatam widelcem i mieszam z jajkiem. Doprawiam szczyptą kardamon i cynamonu. Obsmażam obustronnie na suchej patelni.

    Podaję z jogurtem i miodem.

    w odpowiedzi: Dzień Seniora 08-04-2015 godzina 12.00 w CSW #1634

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Następny DZIEŃ SENIORA 13 maja 2015 o godz. 12.00

     

    w odpowiedzi: LIKIERY I NALEWKI – sprawdzone przepisy #1366

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Dereniówka

    1kg niedojrzałych owoców derenia zalewam 1 litrem wódki. Do smaku dodaję odrobinę goździków i cynamon.

    Odstawiam na miesiąc, po czym przecedzam.

     

     

    w odpowiedzi: Parzenie kawy i herbaty #1318

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    KAWA Z ZAPARZACZA – KAWIARKI

    Ja najczęściej parzę kawę w zaparzaczu – kawiarce, którą stawiam na kuchenkę gazową.

    Najważniejsze jest dobre przygotowanie kawy. Do sitka należy wsypać świeżo, dość grubo  zmieloną kawę (ponieważ jak będzie za mocno zmielona to kawa nie wyjdzie), wsypać tyle kawy ile wejdzie do sitka, ale jej nie ugniatać.

    Kawę nalewam do filiżanki, do której wcześniej wlewam mleko.

     

     

     

    w odpowiedzi: GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów #1273

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Risotto z borowikami

    Składniki:

     

    ryż do risotto, 5  łyżek oliwy, 1 cebula biała, 2 ząbki czosnku, 1 l rosołu z kury, 1 łyżka masła, starty parmezan, świeże borowiki, pół szklanki białego wytrawnego wina, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Borowiki ugotować w rosole. Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na patelni razem z borowikami.

    Dodać ryż, wino, rosół i gotować aż woda odparuje. Przyprawić solą i pieprzem.

    Na talerzu posypać parmezanem i pietruszką.

     

     

     

     

     

     

    w odpowiedzi: PRZEPISY NA DANIA Z ZIEMNIAKA #1263

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    BABKA ZIEMNIACZANA

    SKŁADNIKI:

    2 kg ziemniaków, 25dkg wędlin (kiełbasa, boczek), 2 cebule, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, ew. majeranek i czosnek

    PRZYGOTOWANIE:

    Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę wędliny i cebulę.

    Ziemniaki ścieram, dodaję jajko, mąkę i przyprawy oraz łączę z resztą składników.

    Całość przekładam do formy i piekę w 180 stopniach około 1,5 godziny.

    w odpowiedzi: Orzechy #1204

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i serem pleśniowym

    składniki:

    chleb tostowy, orzechy włoskie, miód, gruszka,  ser pleśniowy, masło, rukola

    Przygotowanie:

    W tosterze upiec chleb. Na patelni rozgrzać rozdrobnione orzechy, wymieszać z miodem. Gruszkę pokroić w kawałki i zarumienić na patelni.

    Układać wszystkie składniki, na koniec posypać orzechami i rukolą.

     

    w odpowiedzi: GRZYBY przepisy kulinarne z grzybów #1181

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Tarta z kurczakiem i grzybami

    Nadzienie do tarty:

    składniki:

    o,5 kg filetu z kurczaka pokrojonego w paseczki

    2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler

    suszone pomidory ok. 10 szt

    1 cebulka pokrojona w plasterki

    pokrojone w plasterki grzyby leśne

    śmietanka, olej, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Pokrojone w drobne paski warzywa dusić do miękkości.  Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka.  Zalać wywarem z warzywami i dodać pomidory suszone.  Osobno usmażyć na oliwie grzyby z cebulką i całość wymieszać. Dodać śmietanę i przyprawić.

    w odpowiedzi: Ozdoby z jesiennych liści i i innych darów jesieni #1176

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Świeczki

    Do małych przezroczystych szklanek wkładam podgrzewacz. Szklanki okładam kolorowymi liśćmi (z zewnątrz) i układam na tacy, na której dnie układam liście, kasztany, jarzębinę i inne dary jesieni.

    w odpowiedzi: Orzechy #1175

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Pieczeń mięsna z orzechami

    składniki:

    ok. 1kg. wołowiny (zmielonej)

    2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 2 pomidory (obrane ze skórki),

    200g orzechów włoskich,  1 jajko, zioła (natka pietruszki, zioła prowansalskie)

    Przygotowanie;

    Na patelnię wlewam oliwę i smażę pokrojoną w kawałki cebulę,  dodaję czosnek (rozgnieciony).

    Mięso mieszam z cebulą i czosnkiem, pozostałymi warzywami (pokrojonymi w kostkę), ziołami i jajkiem.

    Wkładam do formy i piekę w 180 stopniach ok 1h.

     

    w odpowiedzi: Orzechy #1163

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ciastka orzechowe (szybko i prosto)

    składniki:

    150g orzechów włoskim (drobno pokrojonych), 200g masła, 50g. cukru białego, 100g cukru brązowego, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, cynamonu, kardamonu i goździków (zmielonych)

    150g mąki, 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,

    przygotowanie:

    Masło (zimne) miksuję z przyprawami. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i orzechy (ewentualnie mleko-jeśli ciasto jest za suche). Całość mieszam.

    Na blaszce wykładam kulki ciasta, do każdego dodaję połówkę orzecha i  piekę ok 10 minut w 180stopniach.

    w odpowiedzi: Orzechy #1162

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Przekąska z orzechów włoskich (idealna na przyjęcie gości)

    składniki

    orzechy włoskie (połówki), morele suszone, śliwki suszone, ser typu camembert, wykałaczki

    przygotowanie:

    Nadziewam na wykałaczki na zmianę (pokrojone w kawałki) owoc, ser, orzech

     

     

     

     

    w odpowiedzi: Orzechy #1155

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Masło orzechowe

    składniki:

    300g orzechów włoskich

    4 łyżki miodu

    pół łyżeczki soli

    przygotowanie:

    Orzechy miksuję (nawet kilkanaście minut) z miodem aż zrobi się oleisty gładki krem.

     

     

     

    w odpowiedzi: PRZEPISY NA PYSZNE ZUPY #1100

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ja ugotowałam wersję barszczu ukraińskiego bez mięsa. Jest PRZEPYSZNA. POLECAM !!!

    w odpowiedzi: Jabłka #1091

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    MUS z JABŁEK

    Ja na zimę sporządzam mus z jabłek, który następnie wykorzystuję do pieczenia szarlotki.

    Jabłka obieram ze skórki, usuwam pestki i gotuję w garnku (z odrobiną wody) do miękkości. Dodaję cukier do smaku. Następnie przekładam do słoików, odwracam do góry dnem i wkładam do spiżarki.

     

    w odpowiedzi: Czyszczenie fug #1089

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ja mam sprawdzony domowy  sposób na czyszczenie białych fug. Sporządzam papkę z białej kredy i wody i nią czyszczę fugi.

    w odpowiedzi: Sposób na plamy z cytrusów? #1060

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    A w jaki sposób usunąć plamy z długopisu?

    w odpowiedzi: Przepisy z dyni #1059

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Zupa krem z dyni

    Składniki: Dynia pokrojona w kostkę, 2 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego korzenia z imbiru, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowe, garść posiekanej kolendry lub pietruszki, śmietanka do smaku, bulion warzywny, opcjonalnie 3 łyżki soku z pomarańczy

    Przygotowanie: Warzywa drobno posiekać, zeszklić cebulkę na maśle i dodać dynię, marchewkę i imbir. Podsmażyć, a następnie dodać bulion i gotować ok 15-20minut. Całość zmiksować, dodać śmietankę, doprawić przyprawami i posypać kolendrą lub natką.

     

     

    w odpowiedzi: szparagi – przepisy #1019

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

     

    Szparagi z naleśnikami.

     

     

     

    Składniki:

     

    szparagi białe lub zielone (według upodobań)

     

    naleśniki: mąka, woda, mleko, jajko, szczypta soli

     

    jogurt naturalny

     

    zielona pietruszka

     

     

    Smażymy naleśniki. Do środka wkładamy cienki plastrem szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej), zwijamy w rulonik i smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia naleśników.

     

    Sporządzamy sos pietruszkowy. W tym celu mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekaną pietruszką. Na jeden mały jogurt dajemy przynajmniej jeden duży pęczek pietruszki.

     

    Naleśniki podajemy ze szparagami i z sosem pietruszkowym.

     

    w odpowiedzi: Soda oczyszczona – prawie na każdy problem #995

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ja robię z sody oczyszczonej tabletki do zmywarki (ekologiczne)

    składniki:

    2 szklanki sody oczyszczonej

    0,5 szklanki kwasku cytrynowego

    1 szklanka soli

    1 szklanka wody

    Połowę sody wypiekam 30 minut w 200 stopniach w piekarniku.

    W misce mieszam całą sodę (łącznie z tą wypieczoną), kwasek i sól. Wodę dodaję stopniowo. (mieszanka musi przestać się pienić)

    Powstałą papkę nakładam do foremki na lód. Zostawiam na godzinę,

    Wyjmuję kostki i zostawiam do wyschnięcia.

     

    w odpowiedzi: na NIEPRZYJEMNE ZAPACHY W LODÓWCE #994

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Podobne działanie ma jabłko pokrojone w plasterki, jednak należy je wymieniać co drugi dzień.

    w odpowiedzi: jak myć deskę do krojenia? #993

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Ja po zakupieniu nowej drewnianej deski przecieram ją olejem rozgrzanym w celu zaimpregnowania jej.

    w odpowiedzi: sposoby na przypalone garnki i patelnie #992

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Przypalony garnek aluminiowy:  zanim go umyję zagotowuję w nim pokrojoną cebulę.

    Naczynia żaroodporne czyszczę solą (gruboziarnistą) z octem.

    w odpowiedzi: Jabłka #983

    Marcelina Nowak
    Moderator
    Warszawa

    Pieczone jabłka

    - najlepsza szara reneta

    Jabłka myję. Odcinam górę jabłka ( z ogonkiem)- nie wyrzucam jej, pozostawiam do przykrycia na czas pieczenia

    Wydrążam środek jabłka i wsypuję do niego cukier. Piekę do miękkości.

     

Wyświetlanie 25 wpisów: 1–25 (z 30)